L'absència d'altres pobles del Ripollès que s'hagin sumat a la recollida selectiva porta a porta en perjudica la pràctica a Sant Joan de les Abadesses, segons va afirmar l'alcalde, Ramon Roqué (MES), en el darrer ple de gener. Des del 17 d'octubre de 2005, quan ERC encara governava al municipi, que s'hi fa aquest sistema de recollida d'escombraries. Roqué creu que si es pogués treballar en xarxa amb altres poblacions, l'efectivitat seria més alta.

Malgrat la dècada llarga d'implantació, la recollida segueix generant problemes. Fa un any que es va aplicar una inspecció aleatòria de bosses, per tal de no recollir les que segueixen una mala praxi. Això va provocar que el dimarts 24 de gener, el barri vell estigués ple de bosses d'escombraries que el dia abans no havien tingut en compte la pauta fixada des de fa anys pel consistori. La regidora Concepció Formatger (CiU) va dir que aquella tarda concreta el barri «feia fàstic, per no dir pena». També va apuntar que el tema «se'ns ha escapat de les mans» perquè fins i tot alguns veïns acaben llençant les bosses d'escombraries a les papereres. Aquest costum de fet també es produeix al barri vell de pobles com Ripoll que no tenen instaurat el porta a porta.

Roqué va qualificar la lectura de Formatger com a»catastrofista» i va aprofitar per recordar que les dades estadístiques marquen una «evolució constant» en el reciclatge dels residus dels santjoanins, només interrompuda puntualment. També va assenyalar que fins ara no s'han aplicat sancions, però no va descartar que se'n posin en el futur. Fins aquest moment l'acció més contundent és la de posar adhesius als indrets on es deixen bosses que no corresponen amb la recollida d'aquell dia concret, o bé no fer-ne la recollida.

Sant Joan de les Abadesses va aprovar una modificació de pressupost per afavorir la incorporació de dues persones, subvencionat dins de la llei de barris, una de les quals farà d'informador de la recollida selectiva, durant sis mesos. L'altre lloc de treball serveix per l'atenció a la gent gran. Totes dues persones es van incorporar a final d'any. El cap de l'oposició Sergi Albrich va retreure que la figura de l'informador ambiental no sigui permanent. Roqué li va recordar que l'Ajuntament no pot incorporar nou personal en plantilla, tot i reconèixer que seria ideal poder-ho fer.

Al torn de precs i preguntes un veí va assenyalar la dificultat que el porta a porta suposa per als segons residents. Roqué va reconèixer aquesta deficiència i també la dificultat per resoldre-la.