Un projecte per combatre la pobresa energètica és la inversió solidària que Càritas Diocesana de Girona proposa fer amb els últims Punts Estrella de La Caixa, una opció que la setmana vinent desapareixerà definitivament. A partir de l'1 de març, el banc ja no bescanviarà aquesta modalitat de punts per regals.

Per aquest motiu, l'entitat humanitària del Bisbat de Girona anima els clients de La Caixa a aprofitar els punts que hagin acumulat i encara no hagi canviat per fer-los un donatiu, que destinaran a resoldre problemes derivats de la pobresa energètica. D'acord amb el barem establert pel banc, per poder fer aquesta donació cal disposar d'almenys de 225 Punts Estrella.

La prevenció, la formació i la resolució de problemes concrets són les tres línies d'actuació que Càritas ha previst desenvolupar amb aquest projecte, que, de moment, revertirà en 75 beneficiaris de Girona i Salt. L'organització ajudarà aquestes persones a tramitar el Bo Social, alhora que realitzarà auditories energètiques, muntarà tallers formatius i elaborarà material didàctic que els pot ser útil per millorar els hàbits de consum. Pel que fa a qüestions materials més urgents, una altra finalitat de les donacions és atorgar ajudes per cobrir petites reparacions domèstiques i, també, pagar factures que no es poden afrontar. Perquè els possibles donants es facin una idea del que implica una sola donació, Càritas ha concretat que amb tan sols una poden instal·lar un «kit» bàsic d'eficiència energètica en un habitatge.

El projecte de lluita contra la pobresa energètica de Càritas Diocesana de Girona s'emmarca en el seu Programa d'Habitatge, que funciona a 14 municipis gironins. Amb ell, l'entitat ofereix orientació i ajuda a les persones que ho necessiten per buscar solucions a deutes sorgits amb la crisi econòmica i, sovint, després d'haver perdut la feina. Pel que fa a l'àmbit concret de la pobresa energètica, Càritas va posar en marxa aquest projecte el 2014, després que el Servei d'Acollida de l'entitat detectés que els problemes causats per la impossibilitat de pagar factures de la llum o del gas no paraven d'augmentar. La iniciativa per a la qual ara demanen donatius, a través dels últims Punts Estrella de La Caixa, s'emmarca en aquest projecte.