El senador gironí d'ERC, Quim Ayats, va tornar a portar ahir la qüestió del benefici fiscal del 95% de l'IBI que fins a l'agost del 2016 gaudien les concessionàries de les autopistes. Abertis va confirmar la setmana passada que aquest any pagaran el 100% de l'impost. Ara, ERC reclama compensacions.

En un comunicat, Ayats va recordar que «existeix un conveni segons el qual les concessionàries hauran de pagar 20,9 milions d'euros a l'Estat durant el període 2017-2021» i, per això, ERC va instar al govern a destinar els imports a «compensar els municipis afectats per la bonificació del 95%».

En el marc del ple, el senador republicà també va demanar al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que «garanteixi que no aprovaran cap mesura per prorrogar aquests beneficis fiscals» i va recordar la campanya que ERC va impulsar al gener a tot Catalunya perquè els municipis reclamin el 100% de l'IBI de les autopistes. «Consells comarcals, diputacions i desenes de municipis ja han aprovat mocions exigint al govern que no aprovi noves pròrrogues i que destini compensacions per a les poblacions que s'han vist perjudicades», va defensar Ayats.

«Ens veiem obligats a insistir en què no facin cap pròrroga perquè les contínues mesures adoptades per l'Estat, pel PP, a favor de les grans empreses en àmbits estratègics com l'energia, les telecomunicacions o les infraestructures fa que estiguem preocupats», va dir posant d'exemple el projecte Castor, el túnel del Pertús o el rescat d'autopistes a Madrid.