L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany ha incorporat 50 pergamins, mig metre de documents en paper i sis llibretes amb anotacions d'un mas de Vilafreser datats entre finals del segle XIII i el primer terç del XX. Aquest material queda a disposició d'investigadors.

El material prové de Can Joanmiquel, un mas situat al veïnat de Viella, a Vilafreser, un poble que pertany al terme municipal de Vilademuls. Tal com informa l'Arxiu, aquesta masia va deixar de funcionar com a explotació agrícola ara fa 46 anys, quan els seus propietaris, la família Oliveras, la va vendre per traslladar-se a Medinyà. Abans de marxar, van compilar el fons documental que testimonia la història del mas entre els anys 1278 i 1937, entre els quals la propietat va passar de les mans de la família Joanmiquel a l'Oliveras.

Ara, gràcies a un contracte de cessió que els germans Maria Dolors, Josep i Pilar Oliveras han signat amb la Generalitat i el Consell comarcal del Pla de l'Estany, el fons de Can Joanmiquel s'ha incorporat a l'Arxiu Comarcal. Des d'aquest servei han destacat el «magnífic volum documental» aconseguit amb la cessió, que permetrà difondre la història, el teixit social o la toponímia de Vilafreser.