El termini de votació popular finalitzava dilluns passat, a les 15:00 hores i, ahir, l'Ajuntament de Llagostera va fer públics els resultats del procés participatiu que havia de decidir on s'invertien 40.000 euros del pressupost municipal.

Dels 1.350 vots emesos -podien prendre part en el procés els majors de 16 anys empadronats al poble-, 448 van decantar-se per la proposta presentada per les escoles Puig de les Cadiretes i Lacustaria, que consisteix en destinar 12.000 euros a comprar robots educatius i d'altres aparells tecnològics que ajudin a l'aprenentatge dels nens i nenes, i que ha quedat en primera posició d'una llista de set propostes, va informar el consistori. En la segona, amb 272 vots, hi figura el projecte per il·luminar el tram de carril bici comprès entre Can Cassoles i la carretera de Sant Llorenç, valorat en 5.000 euros; en la tercera, amb 255 vots, l'arranjament de la vorera del carrer Ramal fins al carrer Panedes, amb un cost estimat de 28.000 euros; i, en la quarta, amb 217 sufragis, la proposta per millorar la il·luminació del corriol que va de la plaça Mas Sec fins al carrer Donzelles, amb un pressupost estimat de 5.000 euros.

En total, els quatre projectes que rebran finançament sumen 50.000 euros, 10.000 més dels que contemplava inicialment la partida reservada per al pressupost participatiu. Això fa que l'Ajuntament estudiï ara «la manera de respondre la voluntat expressada» pels veïns i que sospesi l'opció de complementar la inversió prevista en el projecte de millora del carrer Ramal amb fons previstos en el pla de Barris i que, segons fonts municipals, podrien arribar al llarg dels propers mesos. Tan bon punt es resolgui el recurs de la pròrroga del Pla, el consistori prendrà una decisió definitiva. En aquest sentit, l'Ajuntament compta que els quatre projectes puguint tirar endavant.

Aportacions i debat

El regidor d'Hisenda, Ramon Soler, destaca «la qualitat de les aportacions i del procés de debat que s'ha fet» dels projectes «per sobre del nombre de participants i de vots rebuts». Les tres propostes descartades (millora del cablejat elèctric del carrer Barcelona; sardanes a la fresca i elaboració d'un eslògan per al municipi) han obtingut menys del 7% dels vots.

Els 1.350 sufragis han estat emesos per 731 veïns, que equivalen a l'11% del cens. Una participació que el sociòleg Daniel Tarragó, responsable del procés, considera una xifra notable. Soler recorda, en aquest context, que la iniciativa «ha permès incorporar moltes propostes en el pressupost que ha està aprovat definitivament.