Les «grenyes» de Carles Puigdemont fan de progre, Marta Madrenas té una estètica «desestructurada», Enric Millo se salva de l'estil «caspós» del PP, Marta Felip «abusa dels accessoris», Santi Vila va de «modernet» i Lluc Salellas és un heroi per les espardenyes que a vegades calça però unes bermudes verdes amb uns calçotets blaus... bé, ja sap que mai més.

La periodista i assessora d'estètica política Patrycia Centeno es va quedar a gust raspallant la imatge i el llenguatge corporal de polítics gironins en una conversa amb el periodista i director d'El Punt Avui a Girona, Jordi Grau, per cloure la V Setmana dels Rahola.

La imatge és poder, i el poder ho sap. De fet, explicava Centeno, només un 7% de l'impacte que causa el missatge d'un polític arriba a través de la paraula. La resta són silencis, pauses, la vestimenta... la comunicació no verbal.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com Puigdemont, va patir un canvi de responsabilitats, i ha mudat la seva imatge. Segons Centeno, «ha millorat bastant», sobretot amb els cabells i amb la roba té una estètica «desestructurada i arriscada» que «podria ser molt de Barcelona», cosa positiva, o menys conservadora. A més, quan va agafar la vara d'alcaldessa -deia mostrant una imatge- se la veia radiant, al contrari que el seu predecessor, Albert Ballesta, que «semblava el senyor dels Anells», per allò d'acariciar el poder.

Sobre Puigdemont el dia de la seva investidura, «tothom es fixava amb els cabells». Les grenyes fan de «progre» però el cos era «conservador, molt convergent». A Centeno li agrada amb el cabell curt i reconeix que li «encanta» el llenguatge corporal del president, «totalment sincer». Per exemple, passant olímpicament i mirant el mòbil al costat del rei Felip VI, o Inés Arrimadas cridant al Parlament i ell en «desconnexió total».

L'ara delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, és dels pocs «que se salva del PP», on vesteixen «bastant casposos», responia Centeno a la pregunta de Jordi Grau per saber si semblava més d'Unió, d'Esquerra o del PP.

En canvi, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, «abusa dels accessoris» quan «l'elegància és senzillesa». L'exalcalde i conseller Vila, «vesteix bé» però «vol fingir una modernitat» que no li pertoca, quan podria vestir «més clàssic» i seria encara «més modern».

A la CUP són «coherents» i «hi ha cuquis i no tant cuquis» i Lluc Salellas «a vegades» ho és. Amb Salellas a la sala, va aprofitar per burxar-lo per un dia que va anar amb bermudes verdes i calçotets blaus. Però el va lloar per utilitzar un dia les tradicionals espardenyes catalanes, una elecció «sofisticada i elegant» va dir Centeno, «ultradefensora» d'aquest calçat.

L'assessora va tenir temps per parlar de la fiscal gironina Magaldi, famosa per la polèmica de la sortida del judici a Mas. A banda que vestia «molt Tous», la cigarreta alçada, o causa seducció o provocació. Descartada la seducció, va afegir que «quan tenim por abaixem la mirada» i hagués estat més tímida. Conclusió, «morta de por no estava», va dir Centeno.

Santamaria, Junqueras, Iglesias i Errejoy, Trump o Rajoy van ser altres que van passar per l'adreçador, potser excepte el primer ministre de Canadà Justin Trudeau.