Sant Feliu de Guíxols acollirà el primer cap de setmana de març la Regata Carla, una iniciativa solidària per a recollir fons per a la recerca sobre la Síndrome de Rett, una malaltia minoritària que afecta una de cada 10.000 nenes. La regata, que enguany celebra la seva segona edició, està impulsada per la família de la Carla Griñó, una noia afectada amb aquesta patologia i que va morir el maig del 2015.

El pare de la Carla, Artur Griñó, ha destacat l'oportunitat que suposa la regata per a finançar la recerca científica alhora que es dona visibilitat a una malaltia que, tot i ser definida com a minoritària, és la segona causa de retard mental en nenes, només per darrere de la Síndrome de Down.

La prova esportiva de la classe Optimist, adreçada a nens d'entre vuit i deu anys i organitzada pel Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols, anirà acompanyada de diverses activitats a terra, com concerts, sorteigs i diversos foodtruck. Els diners que es recullin es destinaran a la investigació sobre la síndrome de Rett que es desenvolupa a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Idibell. En la primera edició, es van recaptar 7.000 euros.

La directora del projecte de recerca Rett a l'Idibell, la doctora Sònia Guil, ha explicat que es tracta d'una malaltia genètica que afecta el desenvolupament neurològic de les nenes, que sol manifestar-se a partir del primer any de vida i que és deguda a la mutació del gen MECP2, un gen epigenètic que controla l'activitat de molts altres gens. Aquesta mutació provoca un trastorn neurològic que desemboca en una degeneració psicomotora, pèrdua de la parla o problemes respiratoris, per exemple.

Actualment la síndrome no té cura, i el tractament se centra a pal·liar els símptomes, tot i que els avenços científics dels darrers anys deixen entreveure la possibilitat de revertir la malaltia i de moment, ja s'ha fet en models animals.