El diputat gironí del PDeCAT, Jordi Xuclà, i el portaveu d'ERC, Joan Tardà, tindran accés als secrets oficials de l'Estat. El ple del Congrés dels Diputats va donar llum verd ahir a la composició de la Comissió de Secrets Oficials. Al contrari del que va passar a la X legislatura, quan el PP no va donar suport a la presència de Tardà a la comissió, aquest cop els diputats populars han actuat d'acord al que estableix el Reglament de la cambra -que diu que hi ha d'haver un representant de cada grup- i han introduït a les seves paperetes els noms de Xuclà i de Tardà.

En canvi, C's es va negar a incloure-hi els noms dels representants de les formacions independentistes. A la comissió hi assisteixen alts càrrecs dels ministeris d'Interior, de Defensa o del Centre Nacional d'Intel·ligència i la votació es va fer a urna, on els diputats havien d'introduir a la papereta una llista de noms. El portaveu del PP Rafael Alfonso va obtenir 327 vots, el del PSOE Antonio Hernando també 327, la de Podem, Irene Montero, 328, el de C's, Juan Carlos Girauta, 326, Joan Tardà 297, el del PNB, Aitor Esteban 327, i el gironí del PDeCAT Jordi Xuclà, 301.

«Plus de responsabilitat i lleialtat»

Amb tot, el portaveu adjunt del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro va advertir ERC i el PDeCAT que «formar part d'aquesta comissió suposa acceptar les seves regles de funcionament, deures i normes», un fet «important» perquè aquesta comissió té «un plus de responsabilitat i de lleialtat institucional» perquè té «accés a informació sensible i d'actuacions de serveis d'intel·ligència». Així, va advertir que una filtració «podria situar-se de ple en l'esfera de l'il·lícit penal».

Dins de la comissió, va afegir, «hauran de treballar en clau nacional espanyola, en defensa de la seguretat i del marc de la legalitat i de confidència vigent».

Bermúdez va resumir la posició del PP assegurant que el seu grup no vol «ni vetos ni vots de confiança» i es va limitar a «respectar» les previsions parlamentàries i els precedents «per col·laborar a la normalitat institucional» al Congrés. El portaveu adjunt del PP va recordar que les comissions han de tenir una composició «plural».

La negativa a Tardà de fa 4 anys

Segons Bermúdez, si en la X legislatura el PP no va donar suport a la candidatura de Tardà -que aleshores hi havia d'anar com a portaveu del Grup Mixt- és perquè «hi havia una diferència substancial» respecte a l'actualitat, que és que ERC «no tenia grup propi» i estava integrada al Mixt. Un grup, segons va justificar Bermúdez format aleshores majoritàriament per Amaiur, i aquesta formació «no havia condemnat ni volia exigir la dissolució incondicional d'ETA».

Aleshores, «pensàvem que podia existir la temptació que ERC compartís la informació amb aquest grup polític, i per això no els vam votar», va sentenciar.