El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat avui el sacrifici de 6 granges que en els darrers 30 dies van rebre ànecs per engreixar de l'explotació de Sant Gregori. Aquesta decisió s'ha pres després que s'hagi confirmat que el focus d'influença aviària del tipus H5N8 detectat a l'explotació focus és d'alta patogenicitat (això vol dir que es transmet de forma molt agressiva entre les aus) i de detectar la presència del mateix virus en les granges on van entrar animals procedents d'aquella explotació.

Atesa aquesta situació, i en aplicació de les mesures previstes en el Pla d'emergència davant un focus d'influença aviària, el Departament procedirà a sacrificar els animals de les granges d'engreix d'ànecs, situades en els següents municipis: Vilallonga de Ter, amb un cens de 500 ànecs; Vilopriu, amb 177 ànecs; Fontanilles, amb 5.600 ànecs, Bescanó, amb 450 ànecs; la Cellera de Ter, amb 190 ànecs, i Lliçà de Munt, amb 380 ànecs.

A més, per principi de màxima precaució, s'ha tractat com a focus una explotació de Sant Aniol de Finestres, que quan va ser inspeccionada ja havia sacrificat tots els animals.

A més, s'immobilitzen totes les granges d'aviram que hi ha en un radi de 3 quilòmetres al voltant de cadascuna de les explotacions on s'han detectat focus i es restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres. Aquestes mesures afecten un total de 237 explotacions d'aviram comercials i pEl Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat aquest divendres el sacrifici d'uns 7.300 ànecs de sis granges que en el darrer mes van rebre animals per engreixar de l´explotació de Sant Gregori afectada per la grip aviària, on ja s´han sacrificat uns 17.300 animals. Aquesta decisió s´ha pres després que s´hagi confirmat que el focus d´influença aviària del tipus H5N8 detectat a l´explotació de Sant Gregori és d´alta patogenicitat -es transmet de forma molt agressiva entre les aus- i de detectar la presència del mateix virus en les granges on van entrar animals procedents d´aquella explotació. Les sis granges afectades estan situades a Vilallonga de Ter (Ripollès), Vilopriu, Fontanilles (Baix Empordà), Bescanó (Gironès), la Cellera de Ter (Selva) i Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental).Davant aquesta situació, i en aplicació de les mesures previstes en el Pla d´emergència davant un focus d´influença aviària, el Departament sacrificarà cap a 7.300 ànecs en sis granges d´engreix situades als municipis de Vilallonga de Ter, amb un cens de 500 ànecs; Vilopriu, amb 177 ànecs; Fontanilles, amb 5.600, Bescanó, amb 450; la Cellera de Ter, 190 ànecs, i Lliçà d'Amunt, amb 380 ànecs. A més, el Departament puntualitza que per "màxima precaució" s´ha tractat com a focus una explotació de Sant Aniol de Finestres (Garrotxa) que quan va ser inspeccionada ja havia sacrificat tots els animals.A més, s´immobilitzen totes les granges d´aviram que hi ha en un radi de 3 quilòmetres al voltant de cadascuna de les explotacions on s´han detectat un focus i es restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres. Aquestes mesures afecten un total de 237 explotacions d´aviram comercials i prop d´un miler de granges d´autoconsum. Des dels serveis veterinaris oficials i les oficines comarcals del Departament d´Agricultura s´assessoraran les explotacions afectades i es faran tots els controls previstos en el pla d´emergència.El Departament assenyala que a dia d´avui la influença aviària a Catalunya està acotada a les granges d´ànecs que han tingut relació amb l´explotació focus, i sobre aquestes s´està actuant amb la "màxima celeritat" per eradicar els focus i minimitzar els riscos de propagació. Des del Departament es recorda que un problema de sanitat animal, ja que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i el subtipus H5N8 no es transmet als humans.Des del 28 de octubre de 2016 i fins al moment s´han notificat a Europa 781 focus d´influença aviària d´alta patogenicitat en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges.