L'augment de la població que pateix dificultats socioeconòmiques al Pla de l'Estany i, en conseqüència, del nombre de menors que es troben en situació de risc ha portat el Consell Escolar Municipal de Banyoles a reclamar un Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) a la comarca. Tal com va remarcar la regidora de Benestar Social i Educació, Ester Busquets, aquesta és una reivindicació de tota la comunitat educativa.

Els EAIA depenen del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat i, des de fa 26 anys, les necessitats de la infància en risc del Pla de l'Estany les tracten un equip d'àmbit supramunicipal amb seu a Olot, que també cobreix la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya. Aquesta dispersió territorial complica la feina dels professionals, que es desplacen periòdicament a Banyoles, amb la dificultat que això suposa per ajustar la seva disponibilitat amb la de les famílies.

L'últim Consell Escolar Municipal va justificar la necessitat de disposar d'un equip propi amb els canvis demogràfics, socials i culturals que s'han produït al Pla de l'Estany al llarg dels últims anys. D'acord amb la seva argumentació, «les necessitats d'atenció a la població infantil en risc social i les seves famílies exigeixen un model de proximitat», que garanteixi tant el coneixement dels usuris com el seu seguiment.

La regidora de Benestar Social i Educació va afirmar que «tenim una població amb moltes dificultats socioeconòmiques i sòcioculturals, amb casos de risc en augment». Per aquest motiu, i en consens amb la comunitat educativa, s'ha presentat un informe «per demanar un EAIA, propi o compartit». Ester Busquets va aclarir que són conscients de la dimensió de la seva comarca, pel que va explicar que estan oberts a qualsevol fórmula que millori el servei actual: «com la meitat de la dotació d'un EAIA o compartir-lo amb el Gironès»; «ja que s'aprovaran els pressupostos, en volem parlar», va apuntar la regidora. A més de tractament, els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència -integrats per professionals de diferents disciplines-, també ofereixen assessorament i prevenció.

Canvi per al curs vinent

El mateix Consell Escolar Municipal va aprovar un canvi, a partir del proper curs 2017-2018, de l'assignació d'instituts a les escoles de Primària que el ple de l'Ajuntament de Banyoles aprovarà dilluns. Aquest fet ha trastocat els plans d'algunes famílies, ja que la nova zonificació els ha assignat un centre més allunyat del seu domicili.

L'augment de les places d'ESO a Banyoles i la voluntat de mantenir l'equilibri entre la capital i la comarca ha motivat la nova zonificació escolar, promoguda pels Serveis Territorials d'Ensenyament i acordada amb un procés participatiu, fet a principis de curs. La regidora d'Educació va explicar que, a instàncies del Departament, tots els centres de Primària i de Secundària, les AMPAs i l'Ajuntament van participar en un procés participatiu en el que es van plantejar 4 possibles escenaris. «Tots eren vàlids i s'ha escollit el que la majoria ha decidit», va assenyalar Ester Busquets, qui va admetre que l'opció majoritària perjudica algunes famílies. Per minimitzar el problema, la regidora va dir que es milloraran els camins escolars i s'estudiaran les possibilitats de transport urbà.

Els canvis més significatius, tal com va detallar Busquets, són que a les escoles El Frigolet, la Draga i Baldiri Reixac els toquen els instituts Pere Alsius i Pla de l'Estany; fins el curs passat, el Baldiri Reixac estava adscrit als tres instituts de Secundària de la ciutat i la Draga només a un. De totes maneres, la nova zonificació es planteja per 4 anys, ja que es revisarà quan s'incorpori l'alumnat de l'escola Camins, que encara no té edat d'ESO. També caldrà ajustar-se a una baixada demogràfica que es nota des del padró de 2015.