L'Ajuntament d'Olot -en el seu darrer ple- va aprovar per unanimitat crear un servei d'atenció a la diversitat sexual i de gènere. També van aprovar afegir-se a la xarxa de municipis contra la fòbia envers les lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals i per persones que no poden ser identificades com a home o dona. Es resumeix amb l'acrònim LGTBIQ.

Segons va explicar el regidor de Drets Civils, Josep Berga (PDeCAT), faran el servei en el context del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. Va precisar que «això no vol dir que el fem a la seu del Consorci, a can Castellanes».

Berga va assenyalar que la voluntat és que un tècnic del Consorci dediqui 10 hores setmanals a l'atenció de casos relacionats amb la diversitat sexual. Les atencions s'hauran de demanar per avançat. Un cop establerta la demanda d'ajut, el tècnic assessorarà i si és necessari acompanyarà la persona afectada en una defensa jurídica dels seus drets.

Berga va explicar que el motiu de la creació del servei és perquè s'han donat situacions de discriminació i agressions. Va posar d'exemples: «No denegar l'accés de persones a establiments, ratllar cotxes, amenaces o incitacions a l'odi». A part d'afrontar les situacions de greuge, el servei establirà protocols d'actuació en centres escolars o residències de la gent gran.

Berga va explicar que l'Ajuntament fa temps va prendre compromís pel respecte a la diversitat sexual. Segons ell, han fet formació oberta al personal de l'Ajuntament i en especial als membres de la policia municipal.

També va recordar que el 2014 van aprovar una moció de ICV-EUiA contra l'homofòbia i la lesbofòbia i que el 2016 va ser l'any destinat a garantir els drets del col·lectiu LGTBIQ.

L'oposició, a favor

El primer a iniciar el debat va ser Xavier Garcia (OeC) que va dir que «tot el que ha explicat diu molt bé de l'equip de govern» i va demanar que l'Ajuntament faci difusió del servei».

Anna Descals (CUP) també va sol.licitar: «És important que es faci comunicació a tota la comarca i no sols formació oberta al personal de l'Ajuntament». Segons ella, la formació contra la fòbia i l'odi a la diversitat sexual ha d'abastar l'àmbit educatiu».

Pere Gómez (ERC) va explicar que l'Ajuntament ha de gestionar una societat diversa encallada en els tòpics d'una societat monolítica anterior. Va definir que societat monolítica és la que demana unes mateixes creences per tothom i promou els mateixos tòpics. Gómez va demanar que l'Ajuntament no es limiti a crear un servei que sigui com un telèfon d'ajuda, sinó que faci una acció global de conscienciació.