La darrera Junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot va aprovar l'enderroc del centre de transformació elèctrica situat al costat de les grederes del Montsacopa. L'enderroc que tindrà lloc en pocs dies suposarà l'inici de les obres de soterrament d'una línia elèctrica que puja cap al cim del volcà i la desaparició de les dues torres actuals. L'acció suposarà una neteja visual del volcà. La línia elèctrica fa 33 anys que va ser feta.

Segons ha explicat Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal pel PDeCAT), aprofiten la rasa que faran per pujar els serveis al restaurant del recinte històric de Sant Francesc per treure la línia i soterrar-la amb les altres conduccions.

Les obres de restaurant van començar a primers d'any i ara ja estan en el període de construcció del nou sostre de l'edifici. La previsió és que estiguin acabades en pocs mesos.

Per tal d'eliminar la línia elèctrica, l'Ajuntament va establir un conveni amb la companyia elèctrica Bassols. Segons l'acord, l'empresa soterrarà la línia i l'Ajuntament es farà càrrec de la despesa que comporta. El cost de l'actuació està valorat en 103.000 ? que l'Ajuntament cobrirà amb pagaments anuals de 30.000 ?.

Vayreda ha explicat que la línia propera a ser eliminada de la vista, no és l'única. Va explicar: «N'hi ha més i les treure'm en la mesura de la disponibilitat econòmica». Es tracta de la política d'embelliment del volcà per l'aprofitament turístic moderat. Des de fa pocs dies, l'Ajuntament compta amb un ajut de fons europeus 1.850.000 ? per tal de dur a terme un pla valorat en 4 milions d'euros. Quan el pla estigui acabat, al voltant del 2023, el volcà Montsacopa centrarà vulcanisme a Catalunya. Mentrestant, l'Ajuntament duu a terme operacions de soterrament de línies i, segons Vayreda d'ordenació d'horts.

Dur aigua als horts

El regidor de Promoció Municipal va explicar que l'Ajuntament ara mateix fa un estudi d'ordenació dels horts. Segons ell, la idea és comptar-los, saber qui en fa el conreu i portar-hi aigua corrent. La voluntat de portar-hi aigua és perquè els hortalans puguin treure els bidons de plàstic blau que fan servir per amagatezemar l'aigua de la pluja i que impacten en el paisatge. També faran treure els coberts fets amb plàstics i uralites que donen mala imatge i proporcionaran alternatives més curoses amb el paisatge.

El canvi d'imatge del volcà fa temps que dura. Algunes accions anteriors van ser pavimentar el cercle que volta el cràter, canviar els bancs o crear un camí des de les grederes de la base.