El virus de la grip aviària s'ha estès a dues noves granges d'engreix d'ànecs al municipi de Sant Gregori (Gironès), cosa que ha obligat a sacrificar més de 2.500 ànecs més, han confirmat fonts del Departament d'Agricultura de la Generalitat.

Amb aquestes dues noves granges, ja són nou les explotacions d'aus afectades pel virus d'influença aviària des que el passat dia 21 es va confirmar el primer cas en una cigonya morta al Parc dels Aiguamolls de l'Empordà.

Des del dia 21, ja s'han hagut de sacrificar a Catalunya un total de 27.000 ànecs, mentre que a França, on es va detectar la presència del virus H5N8 de la grip aviària a final de novembre, s'han sacrificat ja més de tres milions d'ànecs, que significa un 8% de la producció nacional del país gal.

A les dues noves explotacions de Sant Gregori, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat el sacrifici de 520 i 2.170 animals, respectivament, després de confirmar la presència del virus de la influença aviària.

Tal com preveu el pla d'emergència davant un focus d'influença aviària, el Departament d'Agricultura ha immobilitzat les granges avícoles situades en un radi de 3 quilòmetres d'aquestes granges i restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres.

A més, en aquestes zones ha quedat prohibida la cria d'aus de corral a l'aire lliure.

La Generalitat ha informat que l'estudi de la traçabilitat del bestiar de les explotacions ha confirmat que els ànecs d'aquestes dues granges i la del focus declarat també de Sant Gregori el passat 21 de febrer eren originaris de França, de zones declarades lliures del virus.

Vista aquesta situació, el Departament d'Agricultura ha anunciat que extremarà els controls de totes les partides avícoles procedents de la Unió Europea i està fent la corresponent investigació epidemiològica per identificar la causa del focus.

El Govern català també ha començat a treballar amb el ministeri sobre les indemnitzacions per a les explotacions que han de sacrificar el bestiar, que estan previstes per la normativa europea, i són cofinançades per la Unió Europea i l'Estat.

El Departament d'Agricultura ha tornat a insistir que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i que el subtipus H5N8 no es transmet a les persones.

La primera granja de recria d'ànecs afectada per aquest brot de grip aviària procedent de França va ser una granja a Sant Gregori, on es van haver de sacrificar 17.300 ànecs.

Tres dies més tard, el 24 de febrer, la Generalitat va ordenar el sacrifici de 7.000 ànecs de sis granges més de les províncies de Girona i Barcelona, mentre que avui s'ha confirmat el brot en dues explotacions més, també al municipi de Sant Gregori, on criaven més de 2.500 aus.

El virus d'influença H5N8, el mateix que va afectar les aus de les granges de França, és d'alta patogenicitat, és a dir, molt agressiu i contagiós entre les aus.

Les altres granges afectades estan situades a Vilallonga de Ter, Vilopriu, Fontanilles, Bescanó, La Cellera de Ter i Lliçà de Munt.

Les àrees immobilitzades de transport d'animals a l'entorn de les granges afectades afecten 237 explotacions d'aus de corral comercials i prop d'un miler de granges d'autoconsum.