Un projecte de l'escola Vedruna de Ripoll per fomentar l'estalvi d'aigua, un treball per promoure la creativitat i la cooperació a l'aula dissenyat per un estudiant de la UdG i un programa de robòtica del centre Els Estanys de Castell-Platja d'Aro han estat premiats en la cinquena edició dels Mobile Learning Awards.

L’ús de les tecnologies digitals a les aules a les comarques de Girona ha merescut tres del vuit premis a la innovació que s'han entregat aquest dimecres a Barcelona. La convocatòria de 2017 ha rebut 114 projectes tecnològics d'arreu de Catalunya.

Un dels guardons ha reconegut amb un tercer premi en la categoria de docents l’experiència «Cada gota compta», promoguda per la mestra Joana Murgou de l’escola Vedruna de Ripoll, centrada en l’estalvi de l’aigua i adreçada a l'alumnat del cicle mitjà d'educació Primària. Es treballa a l'àrea de Coneixement del Medi i ajuda a desenvolupar, sobretot, les competències tecnològica i lingüística. Un altre dels seus mèrits reconeguts pel jurat és que utilitza la tecnologia digital com a excusa per aprendre, no com a finalitat en si mateixa.

En la modalitat d’estudiants, el jurat ha premiat una proposta dissenyada per l'alumne de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG David Bosch Demjen. El seu projecte, «Animals a la fuga», consisteix en l’elaboració d’un conte en grups cooperatius d’alumnes de sisè de Primària. La iniciativa fomenta la creativitat a partir del treball amb imatges, de dibuixos fets a mà pels escolars que es digitalitzen mitjançant programes informàtics, tot combinant-hi fotografies de l’entorn de l’escola.

La història comença quan un tren que porta animals cap al zoològic de Barcelona descarrila al seu pas per Girona, on les bèsties s’escapen a la recerca dels racons de la ciutat que puguin assemblar-se més al seu hàbitat natural. L'alumnat es converteix en els exploradors encarregats de trobar els animals, fotografiar l’hàbitat, redactar i crear la resta del conte.

El darrer guardó gironí es correspon amb un segon premi en la modalitat d’Escoles innovadores en l’aplicació de les tecnologies digitals. Els Estanys, de Castell-Platja d’Aro, l’ha guanyat amb el projecte «Robòtica educativa», que arriba a tot l’alumnat adaptant-se a cada nivell educatiu. Des del curs 2013-2014, el centre ha obtingut premis en diferents competicions de robòtica i, en l'àmbit acadèmic, ha comprovat una millora en els resultats de les competències bàsiques de sisè.

Els Mobile Learning Awards estan integrats al programa mSchools, una iniciativa que desenvolupa la creació i l’aprenentatge amb les tecnologies mòbils, alhora que fomenta l’esperit emprenedor i el treball en equip entre els estudiants. mSchools està impulsat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA.