El Departament de Salut aportarà més de mig milió d'euros a la recerca de les comarques gironines en el marc del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (Peris) 2016-2020, un pla pioner amb què vol estimular la recerca sanitària de Catalunya. La conselleria va publicar ahir la resolució provisional dels ajuts i n'ha atorgat una desena a projectes impulsats per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi, i els investigadors de l'atenció primària de l'ICS a Girona, que treballen sota el paraigua de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (Idiap Jordi Gol).

En conjunt, els projectes gironins escollits per la primera convocatòria dels ajuts Peris rebran aportacions pressupostàries per valor de més de 570.000 euros i que es materialitzaran en diversos àmbits d'actuació. En el conjunt de Catalunya, l'import provisional del Pla Estratègic de Recerca és de més de 18 milions d'euros que es destinaran a 177 propostes escollides d'entre gairebé mil miler de sol·licituds presentades i que han estat avaluades per una quarentena d'experts independents sota la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, l'Aquas.

Per àmbits d'actuació, el Departament de Salut finançarà amb més de 237.000 euros en els propers tres anys tres projectes de l'Idibgi per a incorporar científics i tecnòlegs a l'institut de recerca, amb la vocació de «reforçar les seves capacitats i competitivitat internacional», indica la conselleria. Arreu de Catalunya són 79 les propostes que rebran ajuts per a sumar nous investigadors als centres de recerca.

Un altre dels àmbits que vol potenciar és la dedicació del personal d'infermeria a la recerca que es fa tant als hospitals com als centres d'atenció primària. La conselleria ha escollit una seixantena dels anomenats projectes d'intensificació infermera, dels quals dos són a les comarques gironines i rebran 40.500 euros, la meitat per cadascun.

Els investigadors de l'atenció primària rebran uns 27.000 per impulsar dos projectes multicèntrics de recerca de l'Idiap Jordi Gol des d'ara fins al 2019. Dels 24 prjectes becats a Catalunya, un comptarà amb la participació de professionals de l'Idibgi i l'ICS a Girona -en col·laboració amb investigadors de l'hospital del Mar i la Fundació Pere Virgili- i l'altre, amb sanitaris de l'ICS de les quatre demarcacions catalanes.

Finalment, Salut també farà aportacions a tretze grans programes de recerca «que estan a la l'avantguarda del coneixement, per preparar el nostre sistema de salut pels reptes de les properes dècades». En aquest apartat, aportarà 265.600 euros en tres anys a l'Idibgi per un projecte compartit amb l'IRB Lleida.