Poc abans de les eleccions municipals del maig de 2011 l´Ajuntament d´Olot, presidit encara pel socialista Lluís Sacrest, va aprovar al ple de l'expedient de contractació dels serveis de neteja viària i de recollida d´escombraries. Els comicis van donar la victòria al convergent Josep Maria Corominas, i en el primer ple del nou mandat, celebrat a l´agost, el consistori va atorgar la concessió a la Unió Temporal d´Empreses (UTE) Igfa-Urbaser (Urbaser és una empresa de serveis que havia estat filial d´ACS, la comanyia de Florentino Pérez, i que ara pertany a Firion Investments, de capital majoritari xinès). Fins aquí tot normal, si no fos perquè la Guàrdia Civil hi veu la mà llarga d'Andreu Viloca; és a dir: vincles amb el «cas de 3%».

Els investigadors han descobert que des de gener del 2011 el tresorer de CDC s´havia començat a reunir, al seu despatx, amb Jordi Durán, directiu d´Urbaser. Es van trobar fins en sis ocasions, una de les quals al juliol, un mes abans del ple en què s´aprovaria l´adjudicació. I dues al setembre: el dia 9 d´aquell mes Durán estén un xec per valor de 60.000 € a nom de la Fundació ACS per a la Fundació Fòrum Barcelona, vinculada a CDC. Trenta dies i escaig més tard, el 20 d´octubre de 2011, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica l´edicte que confirma que la UTE Igfa-Urbaser gestionarà el servei durant vuit anys més dos de pròrroga, a un preu de 25,5 milions (més 2 milions d´IVA). En l´escorcoll de la seu de Convergència, la Unitat Operativa de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil va localitzar un edicte de l´Ajuntament d´Olot amb data 17/10/2011. Feia referència, precisament, a l'adjudicació del servei de neteja i de recollida d´escombraries de la ciutat.

«Resulta d´interès -s´apunta en el sumari- asse­nyalar que, revisada l´acta del ple del 29 d´agost de 2011 (...), s´ha detectat que l´alcalde era Josep Maria Corominas Barnadas, vinculat al partit Convergència i Unió». Entre la documentació intervinguda al tresorer convergent els agents hi van localitzar «un recurs de FCC -Fomento de Construcciones y Contratas, l´anterior operadora del servei- davant la presumpta irregularitat en l´adjudicació del concurs de neteja viària» de la capital de la Garrotxa.