El projecte de Càritas Diocesana de Girona que posa en contacte persones grans que viuen en centres i estudiants compta amb la implicació, aquest curs 2016-2017, de 608 joves voluntaris i 536 usuaris de residències. L'objectiu d'«Apadrinar un avi», un dels programes d'acompanyament de la gent gran promoguts per l'entitat, és promoure la relació intergeneracional.

En aquests moments, la iniciativa arriba a 53 residències i 54 centres educatius de Banyoles, Besalú, Cadaqués, Caldes de Malavella, Figueres, Girona, la Bisbal d'Empordà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Olot, Palafrugell, Palamós, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma, Sils i Torroella de Montgrí; a més de Malgrat de Mar, Palafolls i Pineda de Mar, que també formen part de la diòcesi de Girona -cal recordar que Càritas és una entitat humanitària del Bisbat. Els responsables de dur el programa a la pràctica són deu professionals i una vintena de voluntaris que hi donen suport, els quals treballen en coordinació amb els centres residencials i escolars.

«Apadrinar un avi» fa nou anys que funciona. Cada setmana, els joves -sols, per parelles o en grup- visiten les residències i dediquen l'estona a la persona gran apadrinada, a través de la conversa, fent passejos o activitats conjuntes.

Càritas Diocesana remarca que aquestes trobades «estimulen el diàleg i la comprensió entre generacions»; tot concretant que «els joves aporten optimisme i futur, i les persones grans experiència i saviesa».

Una de les noies implicades en el voluntariat, la Lídia, de 16 anys, explica que «ara quan veig una persona gran pel carrer la miro diferent, penso que tenen una història per explicar i em venen ganes d'apropar-mi i parlar amb ells». D'altra banda, la treballadora d'un centre residencial, la Maria, apunta que «la presència dels joves ha creat un clima d'optimisme, que ha afavorit l'ambient de participació i les ganes de relacionar-se amb altres persones».