Els treballadors de les actuals Oficines Liquidadores -que ara depenen dels Registradors de la Propietat- viuen amb incertesa el seu futur davant el desplegament del nou model de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), la famosa Hisenda catalana. Dimecres va tenir lloc una nova reunió amb els responsables del desplegament de l'ATC en el marc de les reunions de la taula de seguiment. El sindicat CSIF va enviar l'endemà un comunicat als empleats de les Oficines per explicar-ne el contingut. Segons aquest, el Govern preveu obrir la convocatòria pública de places a partir del 13 de març, quan funcioni la nova web de l'ATC. Es penjaran les ofertes de treball i es podran presentar candidatures. La intenció és que els empleats de les Oficines Liquidadores absorbeixin part de les places i passin a ser nous funcionaris.

Fins ara, la Generalitat havia manifestat que facilitarien l'accés a la funció pública als treballadors d'aquestes oficines perquè, tot i que a les convocatòries s'hi pot presentar tothom que reuneixi els requisits i superi les proves, aquests empleats ja són experts.

Segons el calendari plantejat, la idea seria iniciar els processos de selecció a mitjans o finals d'abril per a les categories superiors, i un mes després la resta. Al juny haurien acabat la selecció i el 15 de juliol començarien a treballar a l'ATC. Fins a l'entrada en funcionament de les oficines, l'1 de setembre, el nou personal tindria com a feina «únicament formar-se des de casa de manera online, amb alguna possible formació presencial». Un mes i mig en el qual, sobretot els que accedeixin sense l'experiència prèvia, s'hauran de posar al dia i aprendre, entre altres, el programa «Gaudí».

A més, el CSIF va mostrar preocupació perquè entre el 15 de juliol i l'1 de setembre, quan entraria en funcionament tota l'ATC, els ciutadans encara haurien d'anar a les Oficines Liquidadores i no saben què passaria, per exemple, en el cas que quedin sense personal perquè la majoria d'empleats hagin pogut entrar a l'ATC. A més, en la reunió van plantejar què passaria si l'1 de setembre no estiguessin a punt les oficines. Se'ls hauria respost que en aquell moment ja serien treballadors de l'ATC i que «d'una manera o altra i en un lloc o un altre, ja estarem treballant». Amb tot, els van dir que els terminis s'estan complint.

També se'ls va entregar la provisió prevista de personal de les noves oficines. En el cas de les comarques gironines, a Girona ciutat ja n'hi ha una i n'obriran a la Bisbal (amb 12 empleats), Figueres (8) i Santa Coloma de Farners (10). A més, a Olot (4) i Ripoll (2) seran compartides en espai amb Xaloc (organisme de la Diputació de Girona que recapta tributs). Es convocaran de moment unes 36 places i amb el personal de l'ATC actual a Girona en sumarien 80.Prova tipus test de 50 preguntes

El CSIF veu amb preocupació els requisits per accedir a les places. Per a les categories més altes (A i B), el que havia de ser «una petita prova eminentment pràctica amb el programa Gaudí» ara es preveu fer «una prova teoricopràctica tipus test de 50 preguntes» i «5 de suplents» i «una pregunta pràctica a escollir entre dues», que, segons els interlocutors de l'ATC, els empleats de les Oficines Liquidadores haurien de poder passar fàcilment. Amb tot, no es preveu que hi hagi cap temari per preparar les proves, més enllà «del que surt en qualsevol procés d'oposició». Per a la resta de places «no tenen clar si es farà prova i/o entrevista».

Malgrat que se'ls digui que els volen facilitar l'accés a l'ATC, ho veuen contradictori. «No se'ns ofereix cap tracte preferent» i, entre altres, ara hi haurà la prova test, caldrà aportar un certificat de tasques i un altre renunciant al lloc de treball en uns terminis concrets «sota l'amenaça que en cas de no ser aportat en temps i forma suposarà la no entrada a l'ATC».

A banda, en el cas de les comarques gironines, la majoria dels empleats de les Oficines Liquidadores no podran optar a les categories superiors A o B (per als que tenen llicenciatura o diplomatura) i només podran a la C (personal administratiu -amb batxillerat-) perquè els seus estudis habilitats només ho són per a aquesta. I per a la C hi haurà unes 14 places quan es calcula que hi ha uns 36 empleats actuals que només poden optar a aquesta categoria.