Els robatoris violents en domicilis han crescut en un 77,8% a la demarcació de Girona durant el 2016. S'ha passat de 18 a 32 fets en només un any. Part d'ells estan vinculats a altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues. En concret, són el 37% dels casos.

El comissari dels Mossos a Girona, Josep Milan, destaca que els perpetren grups que, per exemple, van a robar a una plantació de marihuana. Ha posat d'exemple el cas del doble homicidi a Bordils del 10 de desembre del 2014. Dos lladres van anar a la finca per intentar robar les plantes de marihuana que hi havia a dins així com diners i van acabar morts després que els inquilins s'hi tornessin amb les escopetes.

Aquest tema preocupa al cap de la Regió Policial de Girona i, de fet, quan la setmana passada es va desarticular un grup criminal a l'Empordà, capitanejat pel clan Capirote, la policia també va poder comprovar com els traficants tenien armes per defensar-se d'altres grups que els podien robar i «no pas de la policia», va manifestar el comissari. A banda de la droga també s'han donat casos de robatoris violents en domicilis per temes de deutes.

Tot i que els robatoris violents en habitatges han crescut, Milan va voler posar èmfasi que, dels 32 casos, en un 41% han pogut comprovar que l'objectiu del lladre no era ser violent, sinó que, en ser descoberts per la víctima, va relatar, han empleat violència.

Per robatoris violents s'han detingut fins a 39 persones el 2016 i se n'han imputat set. Deu han ingressat a presó. I dels 32 casos, 23 s'han pogut resoldre.126.625 hores per lluitar-hi

Els robatoris en domicilis, ja siguin violents o amb força, són una de les línies de treball més importants per als Mossos i mostra d'això és que van dedicar fins a 126.625 hores a combatre'ls.

Els robatoris amb força també van patir un increment el 2016 i és un tema que «preocupa», ja que és un tipus de fet que impacta molt als qui el pateixen perquè és en el seu espai més íntim. Durant l'any passat van produir-se 3.614 fets mentre que l'any anterior, 3.150. L'augment és del 14,73%.

En primeres residències se'n van produir 2.047 i la resta, 1.567, en segones. En aquestes darreres la feina policial és més complicada, diu el comissari, perquè són espais a on els qui hi viuen no hi van sovint. «És molt difícil saber quan s'ha produït el robatori» i, en conseqüència, investigar i enxampar l'autor. En total, s'han fet 707 detencions per robatoris amb força a l'interior de domicili, 495 per robatoris en primeres residències i 212, en segones. Un objecte especialment sostret a la demarcació, no sols en domicilis, és el mòbil, amb 5.009 fets.Multireincidents al punt de mira

Del perfil dels detinguts cal destacar els lladres «multireincidents d'alta intensitat», com els defineix Milan. Són uns delinqüents «que no ingressen a presó perquè la pena és de dos anys de presó i quan surten continuen fent l'activitat». Se solen moure per la regió i tant fant un robatori d'aquesta tipologia com un altre. A més, són lladres matussers. Els quals, per exemple, per obrir un pis tiren la porta a terra o forcen obertures.

Per lluitar contra aquest tipus de delinqüència, que el comissari qualifica de «depredadora», Mossos i Interior reclamen que hi hagi canvis legislatius perquè l'endemà de ser detinguts passen a disposició judicial i, després, tornen a delinquir.

A banda d'aquest tipus de lladres, també hi ha grups especialitzats. Són bandes que arriben a la regió de països de l'Est i Xile. Aquests, per exemple, actuen a la tarda aprofitant que els propietaris no són a casa. També aquí hi hauria els lladres silenciosos.

Els delictes sexuals són un altre aspecte destacat del balanç delinqüencial. I és que, com ja passava des de l'any passat, han tornat a pujar. Les agressions sexuals s'han incrementat en més d'un 4%, passant de 71 a 74 fets; i els abusos sexuals, un 28,7%. Es passa de 73 a 94 casos.

Les agressions sexuals, segons el comissari, afecten dones d'entre els 11 a 25 anys i, dels 74 fets del 2016, els Mossos n'han pogut resoldre 63. Això ha suposat la detenció de 51 persones. Aquest delicte es dona sobretot els dijous i durant les matinades.

Més abusos sexuals

Quant als abusos sexuals, el comissari destaca que 80 dels 94 fets s'han pogut resoldre i s'han fet 31 detencions. Les víctimes, en un 76% són noies de menys de 20 anys. Un altre aspecte a ressaltar és que el 80% dels casos d'abusos de l'any passat van ser tocaments. Aquest tipus de delicte s'ha donat marjoritàriament entre el maig i el setembre i els dissabte o dilluns.

Milan, analitzant els fets, explica que en casos de víctimes d'entre 0 i 10 anys qui perpetra els abusos són persones del seu entorn, de confiança i interfamiliar. Mentre que quan es donen en adolescents, els agressors són homes i es donen a la via pública així com en àrees d'oci nocturn. I, a mesura que la víctima té una edat més alta, l'agressor sol ser la parella o una exparella. Cal destacar que un 5,3% dels casos estaven relacionats amb noves tecnologies.

El director de la Policia, Albert Batlle, va destacar que els casos d'abusos estan aflorant i que fins ara es vivien en silenci.