Eren, ahir, els adhesius més buscats: Autopistas (l´empresa filial d´Abertis que gestiona 1.500 quilòmetres de vies «d´alta capacitat», entre les quals es compta l´autopista AP-7), deu ajuntaments de ciutats i pobles per on passa el traçat de la carretera de peatge i el Consell Comarcal del Gironès van començar a distribuir els dispostius gratuïts RondaGi, que concedeixen als conductors els mateixos avantatges que el Via T (abans Teletac) en el tram comprès entre Fornells de la Selva i Vilademuls: entrar i sortir de la ronda de quatre carrils sense haver de fer servir cap tiquet.

«En tindrem més»

L´altíssima demanda va provocar que alguns consistoris com els de Girona, de Salt o de Sant Gregori, esgotessin ràpidament les existències. «Se´ns han acabat, però en tindrem més», comentava una teleoperadora de l´Oficina d´Informació i Atenció Ciutadana de l´Ajuntament de la capital al voltant de les sis de la tarda; «ens n´hem quedat sense, però demà en tindrem més», informava, més o menys a la mateixa hora, el servei homòleg de l´Ajuntament de Salt. També van fer net a Sarrià de Ter i, cap a les 15.00 hores, el consistori anunciava al perfil de Twitter: «Us informem que s´han esgotat els adhesius a l´Ajuntament. De seguida que ens n´arribin més us n´informarem. Disculpeu les molèsties».

200.000 en tres setmanes

Autopistas va començar a repartir-los, al matí, als peatges de Girona Sud i de Girona Nord; ho feien a peu de barrera els empleats de la companyia. En aquest context, Miquel Camacho, director de la xarxa AP-7 Nord i A-2 del gestor d´infraestructures, va indicar que se n´havien entregat uns 6.000. Al llarg de les properes tres setmanes, Autopistas compta repartir-ne uns 200.000, amb «l´objectiu de millorar la mobilitat a la circumval·lació de Girona». Uns 11.000 vehicles al dia -de quatre rodes, les motos no poden portar aquest tipus de dispostius, precisen fonts d´Autopistas- utilitzaran RondaGi i això, sobre el paper, ha de contribuir a eliminar cues en els accessos i sortides dels peatges (sobretot al de Girona Sud, al terme municipal de Salt, on les cues són habituals en hores punta).

Alguns contratemps

La nova proposta d´Autopistas, és ben acollida pels usuaris -és «fantàstic» perquè «guanyes una mica de temps», apuntava al peatge de Girona Oest Isidoro Jiménez, veí de Salt-; ahir va haver-hi, però, algun contratemps. A Sant Gregori, per exemple, dels 2.000 adhesius de què disposaven es van quedar, de cop i volta, «amb només 300». Fonts municipals van explicar que els dispositius de la partida inicial «presentaven algun problema», però que preveien rebre´n més avui. La mateixa incidència es va reproduir a Vilablareix: d´entrada l´Ajuntament tenia «un miler» d´adhesius, que van haver de ser retirats, van apuntar fonts municipals; ahir els en van arribar uns 300 de nous, els quals, però, a diferència del que va passar en altres municipis, no es van esgotar. A Vilablareix els veïns rebran el RondaGi a casa.

Fàcil de col·locar

Incidències a banda, el RondaGi funciona, tal com va poder comprovar ahir Diari de Girona in situ, més concretament als peatges de Girona Sud i de Girona Oest. Convé, això sí, seguir les instruccions que figuren en el díptic informatiu que Autopistas reparteix amb el dispositiu. L´adhesiu, indica el fullet, s´ha de col·locar a prop del retrovisor, al parabrisa del vehicle, i en cap cas s´ha de retirar, ja que, si es fa, el dispostiu deixa de funcionar i ha de ser substituït per un de nou. A banda del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Girona, Salt, Sarrià, Sant Gregori i Vilablareix, els dispositius gratuïts RondaGi també es poden demanar als de Vilademuls, Fornells de la Selva, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter i Aiguaviva, informen des de l´empresa Autopistas.