Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA-UAB) preveuen que els nivells de pol·len a l'atmosfera seran «alts» aquesta primavera, especialment pel que fa a espècies com el plàtan, les gramínies, l´olivera o la parietària, una espècie vegetal amb forta presència a Girona. «Serà una primavera dura, que la gent es prepari perquè les plantes vénen carregades i hi haurà una forta concentració de pol·len», va apuntar ahir la directora de l'ICTA, Jordina Belmonte.

La previsió de nivells alts de pol·len es basa en què durant la tardor i l'hivern ha plogut a tot el territori, mentre que les previsions de cara als pròxims mesos apunten a una època més seca i de temperatures no molt càlides, així que el pol·len es podrà escampar amb molta facilitat i no caurà a terra per la pluja.

La directora de l'ICTA-UAB va subratllar que les gramínies i les parietàries produiran gran quantitat de pol·len aquest any i es tracta de plantes molt agressives per als al·lèrgics perquè estan molt prop del terra. Els experts tambñe pronostiquen una pol·linització «important» de plàtans d'ombra, parietària, gramínies, plantatge o oliveres.

Tot i això, Belmonte va apuntar que si les previsions meteorològiques no es compleixen i finalment la primavera és plujosa o les temperatures són més elevades ddel que és habitual, les pol·linitzacions poden perdre intensitat i durar menys que habitualment.

Més al·lèrgics

El canvi climàtic i l'augment de la temperatura i de les emissions de CO2 fan que s´allargui el període de pol·linització i també afavoreixen una major producció. Això ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d'al·lèrgics el 2050, segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia.