El Banc de Sang i Teixits de l'hospital Josep Trueta de Girona celebra avui el Dia de la Dona amb la campanya «Dona que dona sang» i organitzarà una xocolatada per a totes aquelles dones que s'acostin a donar sang durant tota la jornada.

Aquesta iniciativa, que se celebra avui en els dotze hospitals catalans que disposen de Banc de Sang, vol reconèixer les donants femenines que amb el seu altruisme contribueixen a pal·liar les necessitats dels hospitals catalans, on cada dia fan falta un miler de donacions.

La campanya d'avui vol ser un homenatge a la dona, però també un recordatori de la desaparició d'alguns accents diacrítics, entre ells els de la paraula «dóna» del verb donar, per la recent aprovació de la nova Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans.

A les comarques gironines més de 10.000 dones van donar sang l'any passat, xifra molt semblant a la registrada al 2015. D'aquestes, prop de 1.500 dones van debutar en la donació i van donar per primera vegada l'any passat, un 15% del total.

Per franges d'edat, les dones entre 36 i 55 anys van ser el grup de donants més actiu ja que representen més de la meitat del total (5.187 persones).

En el conjunt de Catalunya 95.133 dones van donar sang l'any passat, una xifra lleugerament superior al nombre d'homes, que van ser 91.537. Les dones entre 36 i 55 anys també van ser el grup de donants més actiu ja que representen gairebé el 50% del total (45.347 persones).

Un 20% del total, 18.500 catalanes, van donar sang per primera vegada el 2016.