El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aixecat les restriccions de moviment d'aus de corral que es van establir a la zona de vigilància on es va detectar el primer focus de grip aviària, amb una cigonya morta als Aiguamolls. Quinze dies després de la notificació del virus, el Departament ha decidit aixecar la immobilització de l'aviram a la zona de protecció de 10 quilòmetres però a la de tres, les restriccions continuaran vigents fins al 14 de març, quan es compliran els 21 dies prescriptius. El que sí que mantindran seran la resta de mesures com ara la prohibició de caçar aus salvatges, la celebració de fires, mercats o la cria d'aus de corral a l'aire lliure. Aquestes limitacions s'allargaran fins al 23 de març. La resta de zones afectades pels segon focus en explotacions d'ànecs (9 a Girona i 1 al Vallès Oriental) continuen sota estricta vigilància i control.

La detecció del primer focus de grip aviària a la zona dels Aiguamolls de l'Empordà amb una cigonya morta a mitjans de febrer va encendre totes les alarmes i va obligar a activar un pla d'emergència. El protocol estableix una radi de protecció d'entre tres i 10 quilòmetres en el qual l'aviram queda immobilitzat. En el primer dels casos, la mesura es preceptiva durant 21 dies des de la detecció del focus i, en el segon, durant dues setmanes.

El Departament va activar l'alerta el 21 de febrer i, quinze dies després, ha anunciat que aixeca les mesures de restricció al radi de 10 quilòmetres. No s'hi ha trobat indicis de nous casos i, per això, les granges de l’Armentera, l’Escala, Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Palau-Savardera, Pau, Peralada, Riumors, Roses, Siurana, Vila-Sacra, Vilamacolum i Vilamalla podran tornar a moure els seus animals.

Les que no podran fer-ho, de moment, seran les que es troben al radi de tres quilòmetres. En aquest cas, la mesura s'aixecarà el proper 14 de març, sempre que no es detecti cap nou cas.

Agricultura manté, a més i per a tots dos casos, la resta de restriccions entre les quals hi ha la prohibició de caçar aus salvatges, de celebrar fires, mercats o de criar aus de corral a l’aire lliure, entre d’altres.

Estrictes controls a la zona del segon focus

Pel què fa a les zones afectades pel segon focus de grip aviària detectat a Sant Gregori, el Departament les manté sota estricta vigilància i control. En aquest sentit, en els darrers dies han reforçat els controls i les inspeccions a les granges on es crien aus de corral per a l'autoconsum que es troben situades dins els radis afectats, per garantir que es compleixen totes les mesures de bioseguretat establertes. Especialment, pel que fa al confinament de les aus.

En total, hi ha nou granges afectades a comarques gironines i una al Vallès Oriental. Aquest segon focus va obligar a sacrificar més de 24.000 ànecs.