Hi ha 102 municipis de Girona inclosos en les àrees de protecció i vigilància de la grip aviària. Allà, els moviments de bestiar estan restringits i en alguns casos prohibits. Les granges es veuen obligades a covar la malaltia i això els reportarà «pèrdues molt elevades», lamenta el responsable d'Aviram del sindicat Unió de Pagesos (UP), Josep Segura. Tot i que el virus s'ha mantingut sota control els últims dies, no es pot «cantar victòria», avisa. Els últims dies no han aparegut nous focus, però el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat manté la guàrdia ben alta davant l'amenaça que suposa la Influença Aviària d'Alta Patogenicitat (IAAP) H5N8, que no es transmet als humans, per al sector avícola local.

El 20 de febrer passat el Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid) confirmava la presència del virus a Castelló d'Empúries, als Aiguamolls de l'Empordà, en una cigonya morta. Dies més tard es detectava un segon focus a Sant Gregori -el més mortal, que va obligar al sacrifici de més de 17.000 ànecs-, i, a partir d'aleshores n'apareixien sis més -vuit en total- a la província: a Fontanilles, a Sant Aniol de Finestres, a Bescanó, a Vilopriu i a la Cellera i Vilallonga de Ter. Per tot plegat, hi ha, encara, 27 municipis inclosos en les zones de protecció -situats en un radi de tres quilòmetres dels focus- i 75 en les de vigilància -en un radi de 10 quilòmetres-. En aquest context, el Govern manté actives prohibicions i mesures restrictives sobre granges de set comarques gironines. Només la Cerdanya està lliure de la soca H5N8 de la grip aviària; Alt i Baix Empordà tenen, cadascuna, 26 municipis afectats; el Gironès, 24; la Selva, 10; el Ripollès, 9; la Garrotxa, 4, i el Pla de l'Estany, tres.

Agricultura supervisa l'activitat de les granges, de manera que les que queden incloses en les zones de protecció i de vigilància han de comunicar qualsevol moviment als Serveis Veterinaris de la Generalitat, responsables d'autoritzar-los. Queda prohibit, per exemple, «el transport d'animals entre explotacions que allotgin diverses espècies d'aus» i, ja siguin granges avícoles o dedicades a la cria d'altres animals, tampoc no poden «retirar o escampar jaç, fems o purins». Les explotacions de les àrees sota control tampoc no estan autoritzades a acollir fires, mercats ni exposicions d'aus captives, i en les franges de protecció i de vigilància queda prohibida la cria d'ànecs, oques i «d'altres aus de corral»; tampoc no s'hi poden abeurar les bèsties amb aigua procedent de dipòsits accessibles a les aus salvatges. «A veure si en un mes o un mes i mig aquesta situació s'acaba», expressa Josep Segura; «només Déu ho sap», afegeix. UP reclama a l'administració celeritat en la concessió d'ajuts.