El propòsit de l'escola d'educació Infantil i Primària 9d4t, de Quart, ha aconseguit el suport del Parlament de Catalunya, que dimarts va aprovar una proposta de resolució que insta el Goven de la Generalitat a convertir el centre en una escola-institut. Si el Departament d'Ensenyament atén la demanda i l'inclou en la seva planificació, aquest seria el primer institut del Gironès amb una metodologia slow, adaptada a les necessitats de cada alumne.

La persistència de la comunitat educativa del 9d4t ha obtingut el seu reconeixement a la cambra catalana, que al juliol va acceptar a tràmit una proposta presentada amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte dels que formen l'equip de govern de Junts pel Sí. A finals del curs passat, els Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, amb Josep Polanco al capdavant, van informar l'escola que, per ara, la incorporació de la Secundària no era factible.

La reivindicació d'allargar la seva oferta educativa fins a quart curs d'ESO es vehicula al voltant de la Plataforma per la Continuïtat al 9d4t. La petició compta amb el suport de l'Ajuntament de Quart, el Consell Escolar Municipal i la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac). Al llarg de molts mesos, l'escola ha organitzat un ampli ventall d'accions reivindicatives i s'ha reunit amb els diferents implicats en la planificació educativa. Dimarts, representants de la comunitat educativa del 9d4t van assistir a la comissió d'Ensenyament del Parlament.

Aquesta escola es va posar en marxa el 2008 amb un projecte educatiu que -com explica la plataforma- que no segueix un mètode tradicional, sinó que es basa en pedagogies centrades en el respecte del temps natural de cada infant i el situen com a protagonista del seu propi aprenentatge.