El Departament d´Agricultura es va reunir ahir amb els productors gironins afectats pels focus de la grip aviària a la demarcació per parlar sobre les indemnitzacions que rebran les explotacions que van ser forçades a sacrificar milers d´ànecs. Des que es va detectar el primer cas en una granja de Sant Gregori (després de la cigonya trobada morta al Parc dels Aiguamolls) ja hi ha 9 explotacions gironines i una de Lliçà de Munt que s´han vist afectades pel virus H5N8. En total, Agricultura va obligar a sacrificar 27.314 ànecs.

Aquests són els més afectats directament i, per això, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, es va reunir amb ells a Girona. Sobre les indemnitzacions que rebran els afectats, Masjuan va assegurar que ja es té perfilat un import però falta el vistiplau definitiu de la Unió Europea. «Fins que no tinguem l´OK definitiu de la Unió Europea no podem dir exactament quin preu» serà, però «més o menys ja els comencem a tenir treballats», va explicar.

Sobre quan podran començar a rebre els imports, Masjuan va precisar que estan treballen perquè sigui «el més aviat possible», «és la nostra obligació». Uns pagaments que s´iniciarien en el moment en què es rebés el vistiplau de la Unió Europea. «Això és el que estem garantint amb tots els departaments implicats de la Generalitat», va dir Masjuan.

Les indemnitzacions, de moment per als que van sacrificar ànecs

De moment, les indemnitzacions seran per a les explotacions que han estat obligades a sacrificar bestiar però «no descartem, com en altres estats membres, treballar per garantir altres tipus de línies d´ajuts», va afegir Masjuan, per a la resta, els que han hagut d´immobilitzar els animals en el temps que hi ha hagut les restriccions.