Els estudiants van assumir el protagonisme de l'enèsima mobilització contra la llei promoguda pel ministre José Ignacio Wert, la Lomce i les retallades però, sobretot, en defensa de l'educació pública. La protesta d'ahir a Girona, que s'emmarcava en una jornada de vaga convocada al conjunt de l'Estat, tenia el suport de les organitzacions de famílies i sindicats de docents i d'alumnat integrants del Marc de la Comunitat Educativa de Catalunya (MUCE), però la veu que es va sentir més va ser la dels joves. La manifestació, amb aturades reivindicatives davant les seus del Govern català i espa-nyol, va superar les 300 persones.

La marxa va sortir a les 12 del migdia de la plaça del Vi de Girona, davant l'Ajuntament, encapçalada per una pancarta que deixava clar el sentit de la reivindicació: «Per la cohesió social. No a la Lomce». Més consignes es llegien en altres pancartes i cartells i s'escoltaven a través dels megàfons, amb proclames a favor de l'escola pública de qualitat i en contra de la privatització de l'educació i les restriccions pressupostàries.

Els estudiants -de segon cicle d'ESO, Batxillerat i FP- van ser els encarregats de llegir dos manifestos subscrits pel MUCE, que carregaven contra l'encariment de les taxes universitàries i les polítiques que dificulten l'accés a l'educació, entre les quals van ressaltar la pèrdua de beques. Les queixes, però, no es van adreçar només al Ministeri d'Educació, al qual es reclama la derogació de la Lomce; sinó també al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, que volen que revoqui les normatives catalanes que han reduït la participació de professionals, famílies i alumnat als centres educatius; que recuperi el valor curricular de les àrees artístiques, musicals, tecnològiques i de la filosofia; i corregeixi «l'enduriment de les direccions de centre», tant amb el professorat com amb les AMPA. La defensa d'una escola laica, on la religió no sigui avaluable, és una altra de les reivindicacions que ahir van tornar a treure la comunitat educativa al carrer, encara que ahir a Girona va tenir poca participació. Una estudiant, Anna Clarió, va dir que tornaven a manifestar-se «perquè volem seguir lluitant i reivindicant un marc educatiu públic i de qualitat».

Tot i la poca adhesió de mestres i professors, tant en la protesta com en la vaga, sí que hi va haver claustres amb una adhesió significativa, com els de les escoles Dr. Robert de Camprodon, Salvador Espriu de Vidreres o de Santa Coloma de Farners. Val a dir que la convocatòria estatal s'ha fet poques setmanes després que els sindicats catalans tanquessin un acord amb el Departament d'Ensenyament que ha aconseguit millores per al col·lectiu docent, com la contractació de més de 5.000 professionals pel curs vinent.

Vaga ideològica i social

Per als sindicats del professorat la d'ahir era una jornada amb una forta càrrega política i ideològica. La secretària general d'Educació a CCOO, Anna López, va desitjar que «tant de bo fos l'última, però em temo que no»; i va defensar la seva necessitat «perquè amb les taxes universitàries, el 3+2... qui vulgui estudiar ho té molt malament». «Amb aquesta llei, els fills de treballadors i treballadores difícilment podran accedir a la Universitat», va afegir, abans d'advertir que «continuar amb les retallades és anar en contra del dret a l'educació». El portaveu gironí d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va remarcar el suport «als estudiants que s'estan jugant el seu futur, és una vaga menys laboral i més social».