Un home que passejava per la zona volcànica de la Garrotxa va trobar aquest dimarts un artefacte explosiu que data de la Guerra Civil en un volcà de Sant Joan les Fonts.

Aquest artefacte és un projectil de morter que l'home va localitzar mig enterrat entre el sotabosc de la zona del volcà d'Aiguanegra de Sant Joan les Fonts.

El va localitzar quan faltaven pocs minuts per les cinc de la tarda i ràpidament va alertar els Mossos d'Esquadra veient que podia tractar-se d'un explosiu. Els Mossos van activar els especialistes en desactivació d'explosius, els TEDAX. Ràpidament, agents de la Unitat regional s'hi van personar i van recollir l'artefacte.

Un cop van veure que no representava cap perill i que no calia explosionar-lo al lloc, se'l van emportar. En les properes hores el destruiran en un lloc segur, una pedrera, per tal que no pugui ser un perill per als caminants de la Garrotxa.

Aquesta no és la primera vegada que els TEDAX han de desactivar un tipus d'explosiu d'aquestes característiques a la zona, ja que és coneguda la demarcació de Girona per ser una àrea on hi va haver la retirada dels respublicans i, per tant, sovint es localitzen morters o granades a la zona.

L'últim cas es va donar aquest febrer a Espolla, en aquest cas el 13 de febrer, un veí d'Espolla es va trobar en un camí rural un artefacte explosiu de 65 mil·límetres de la Guerra Civil. Això va succeir cap a les nou del matí i va alertar els Mossos d'Esquadra. S'hi van desplaçar els especialistes en explosius, els TEDAX. Els agents van comprovar l'estat de l'artefacte i se'l van emportar i estan analitzant si compta encara o no amb explosiu a l'interior.

En el cas d'aquest dimarts a la Garrotxa, els especialistes en explosius dels Mossos van poder comprovar clarament que a dins hi havia encara restes d'explosiu i que podia ser un perill.