La majoria del Senat considera que Medinyà no s´hauria de separar de Sant Julià de Ramis, en contra del que el Parlament va aprovar el 2015 -a través de la llei 8/2015- per a la creació del poble. La comissió d´Entitats Locals va rebutjar en la sessió celebrada el 23 de febrer una moció presentada per ERC en la qual s´instava a retirar el recurs d´inconstitucionalitat de l´Estat el 2016, en contra de la independència de Medinyà. A més, ERC demanava «derogar la llei LRSAl de racionalització i sostenibilitat de l´Administració Local» i «reconèixer que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva per a la determinació, creació, modificació i supressió dels municipis».

El senador d´ERC, Quim Ayats, va defensar la moció recordant que «tots els grups amb representació a l´Ajuntament de Sant Julià de Ramis volen que Medinyà sigui independent» i el 2001 la Generalitat va encarregar un informe sobre l´organització territorial, integrada per experts nomenats a proposta de tots els grups, que «va proposar que Medinyà fos reconegut com un municipi independent». Fins i tot «la població no ha perdut mai el seu codi postal» i «a la senyalització de la N-II que travessa el terme hi figura Medinyà».

La comissió va rebutjar els seus arguments i va defensar per majoria que fos el Tribunal Constitucional el que resolgui la qüestió. Així, només 4 senadors de la comissió (d´ERC i Podem) hi van votar a favor, mentre el PSOE i el PNB (7 senadors) es van abstenir i finalment PP i Cs (15 senadors) van votar en contra de la moció.

PP i PSC, a favor al Parlament

Cal recordar que al Parlament català es va aprovar la llei per a la independència de Medinyà amb els vots a favor del PSC i PP (a més CiU, ERC, CUP i ICV) i Cs va votar-hi en contra. Els diputats van donar el vistiplau recordant que Medinyà va ser un municipi fins fa una quarantena d´anys, quan el 1972 es va annexar a Sant Julià.

Al Senat, el PP va defensar que «el recurs d´inconstitucionalitat no va contra ningú i tampoc, per descomptat, contra aquesta comprensible, però avui no legítima, aspiració dels veïns de Medinyà de constituir un nou municipi, va contra el compliment de la llei, que no ho permet, i és obligació del Govern evitar-ho», van dir. De fet, van defensar la necessitat de reduir el nombre de municipis.

Des del PSOE, van defensar que, com que la qüestió està al TC, «quan existeix un conflicte competencial entre administracions correspon als tribunals interpretar la llei». El PSOE, en canvi, donava suport a la supressió de LRSAL. Al contrari que el PNB, no veia convenient suprimir la llei LRSAL però van «mostrar la solidaritat cap a la Comunitat Autònoma de Catalunya, pel recurs d´inconstitucionalitat». Des de Podem, van mostrar també «tot el nostre suport al municipi de Medinyà perquè considerem que no tots els països han d´estar poblats en grans cercles urbans com les grans metròpolis o grans ciutats». Des de Cs es van mostrar contraris a l´existència de municipis de menys de 5.000 habitants.

Ara, ERC ja ha registrat la moció al Congrés, on esperen obtenir la complicitat dels socialistes.