questa setmana Diari de Girona ha explicat que la jutgessa de Lugo, Pilar de Lara, que instrueix el cas Manga -derivat de l'operació Pokémon-, ha decidit inhibir-se a favor dels tribunals de Santa Coloma de Farners en les parts de la investigació que fan referència al Consell Comarcal de la Selva i a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Per tant, en aquesta última interlocutòria -que data de finals de gener d'aquest any- no hi figuren altres parts del cas que també afecten institucions gironines. La branca que falta és la que se centra en la presumpta activitat delictiva de l'empresa GRS estesa a tot l'Estat, que es dedicava a pactar els plecs de les condicions dels concursos o a alterar els procediments negociats sense publicitat. Una activitat que no es va basar només a la demarcació de Girona, sinó que es va estendre a diferents administracions d'arreu de l'Estat espanyol.

En el cas de les comarques gironines, aquesta branca inclouria -segons els atestats i els informes del Servei de Vigilància Duanera- els consistoris de Figueres, Begur, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Blanes i Riudarenes, així com el servei de recaptació de tributs de la Diputació de Girona (Xaloc). Pel que fa a l'Ajuntament de Sant Hilari i al Consell Comarcal de la Selva, quedarien fora perquè ja estan incorporats a la interlocutòria que s'ha enviat al jutjat de Santa Coloma. Fins ara, la darrera notificació de la qual hi ha constància de tota aquesta branca de GRS és que la jutgessa de Lugo havia enviat la causa a l'Audiència Nacional. D'això ja en fa prop d'un any i mig, tot i que -segons fonts consultades per Diari de Girona- des de llavors tampoc hi ha hagut cap més novetat.

L'advocat Carles Monguilod, que representa alguns investigats del cas, explica que la resolució de finals de gener d'aquest any -en la qual la magistrada s'inhibeix en els tribunals de Santa Coloma- és el primer moviment que s'ha produït des que s'havia enviat la interlocutòria a l'Audiència Nacional. Monguilod insisteix que la seva petició és que, més enllà de les parts que ara es volen traslladar a Santa Coloma, la resta del cas també es porti als jutjats gironins. Ara bé, hi ha fonts que apunten que les defenses d'altres investigats estarien demanant que tot el cas es traslladi a l'Audiència Nacional. Per això, els implicats estan a l'espera de la possibilitat que la jutgessa de Lugo es pugui pronunciar pròximament -amb una altra inhibició- sobre la resta de les parts que afecten institucions gironines.

Així mateix, els tribunals de Santa Coloma encara han de decidir si accepten la petició de la magistrada. En el seu escrit, de 31 pàgines, la jutgessa ha demanat que Santa Coloma obri diligències prèvies i segueixi la investigació. De moment, les 43 persones que apareixen a la interlocutòria que el jutjat de Lugo ha enviat a Santa Coloma ja han rebut la notificació de la possibilitat que es traslladi el cas. Les persones figuren a la resolució judicial en qualitat d'investigades -l'antiga figura d'imputat- i se'ls atribueixen presumptament diferents delictes de forma indiciària. Entre els investigats hi ha càrrecs de CiU i ERC, tècnics de l'Ajuntament de Sant Hilari i del Consell Comarcal de la Selva, a més d'empresaris, com els gestors de GRS.