Fulla de coca per a ús religiós. Això ha argumentat un home que s'enfrontava a una pena de quatre anys de presó per un delicte contra la salut pública. El jove, de nacionalitat colombiana, estava acusat de fer-se importar fulla de coca des de Colòmbia. En concret, el setembre del 2014 la policia va interceptar un paquet amb dos quilos d'aquesta substància. Aquest dimarts, en el judici a l'Audiència de Girona, l'acusat ha defensat que la fulla de coca que s'havia fet enviar era per a un «ús religiós». Al final de la sessió, la fiscalia ha retirat la seva acusació perquè ha valorat que no ha quedat acreditat que el processat trafiqués amb la substància i l'acusat ha quedat absolt.

Els fets que es jutjaven aquest dimarts es basaven en un paquet -de 2,3 quilos- que els agents de Vigilància Duanera van confiscar a l'aeroport de Madrid el 16 de setembre del 2014. La policia, després d'examinar el paquet per rajos X, tenia sospites que a l'interior hi podia haver una substància estupefaent. Per això, es va fer una entrega vigilada del paquet (que s'havia d'enviar, segons l'adreça del destinatari, a Argelaguer). Abans del judici, la fiscalia considerava que el destinatari -de comú acord amb el remitent- va recollir el paquet amb la finalitat de distribuir la cocaïna que contenia. En el moment de la recollida, l'acusat va ser detingut.

Quan es va obrir el paquet, a l'interior hi havia quatre bossetes i dues ampolletes. Una vegada analitzat el contingut, l'Institut Nacional de Toxicologia va apuntar que les quatre bossetes tenien una substància pulverulenta de color verd amb un pes net de 212 grams i un grau de puresa de cocaïna del 0,30%. Així, es va estimar que el seu valor en el mercat il·lícit era de 893 euros. Davant aquesta acusació, el processat ha explicat aquest dimarts -en el judici a l'Audiència- que havia demanat que li enviessin fulla de coca per a un «ús religiós». «M'he apropat a les cultures indígenes», ha remarcat l'acusat, que ha afegit que feia un «ús personal» d'aquesta substància perquè creu «en els déus indígenes».

El processat, que resideix a l'Estat des del 2010, ha subratllat que la fulla de coca «representa un element de cohesió social». Ha detallat que la persona més gran de la comunitat acostuma a treure la fulla «per conversar». «És un element dels costums indígenes de transmissió del coneixement», ha relatat l'acusat. «En cap moment em vaig plantejar la no legalitat de la fulla de coca a l'Estat espanyol», ha assegurat, perquè ha ressaltat que a Colòmbia està «normalitzat» el consum de la fulla de coca al carrer.

Pel que fa al contingut d'una fulla de coca, un dels pèrits de la defensa ha concretat que el percentatge de cocaïna suposa entre un 0,1% i un 0,7% del pes total, ja que la resta sorgeix d'altres elements, com vitamines i aminoàcids. També ha afirmat que «és virtualment impossible» extreure el 100% de la cocaïna d'una fulla de coca. «Per extreure-la, es requereixen uns coneixements mínims i un laboratori especialitzat», ha apuntat. De fet, la treballadora de l'Institut Nacional de Toxicologia que va analitzar la fulla de coca del cas ha admès que «probablement es perdrien grams de cocaïna» en un procés d'extracció.

Una vegada escoltats els diferents relats en el judici, celebrat a la secció quarta de l'Audiència, la fiscal ha retirat la seva acusació (inicialment demanava una pena de quatre anys de presó). Ha considerat que en la vista s'ha evidenciat que el processat no tenia la intenció de traficar amb la substància. També ha remarcat la dificultat per extreure la cocaïna de la fulla de coca. D'aquesta manera, l'acusat -que no tenia antecedents penals- ha quedat absolt.