L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, en el seu darrer ple, va aprovar l'ordenança de Convivència i Via Pública. L'aprovació va ser feta amb els vots a favor dels 7 regidors del PDeCAT i el vot en contra dels 4 regidors de la CUP.

L'alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona (PDeCAT), ha explicat que van dur l'ordenança al ple, perquè veïns i entitats els ho han demanat. A més, ha indicat que els Mossos d'Esquadra els van demanar l'aprovació de la normativa per tal de disposar de legalitat per aplicar sancions a les persones que trobin en conductes inciviques al poble.

Espona ha assenyalat que Sant Joan les Fonts no disposa de policia local i la vigilància local la fan els Mossos d'Esquadra sobre la base d'un conveni amb l'Ajuntament. També ha assenyalat que ell mateix i el regidor de Governació vetllaran pel compliment de les normes aprovades.

L'alcalde ha precisat que els veïns i algunes entitats s'han queixat de conductes incíviques a la via pública. Ha assenyalat que sobre la base de les Ordenances els Mossos d'Esquadra podran sancionar les persones que per exemple consumeixin begudes alcohòliques a la via i fora dels establiments i d'altres espais no autoritzats.

La normativa exposa que els propietaris dels locals d'oci han de vetllar per garantir el descans dels veïns. En tot cas han de mantenir activades totes les mesures correctores que disposi el local per evitar molèsties als veïns immediats.

Un altre apartat exposa la prohibició de pertorbar el descans i la tranquil·litat dels veïns mitjançant el funcionament d'aparells domèstics de qualsevol mena, d'instruments musicals o d'altres aparells sonors, així com mitjançant cants, crits o qualsevol altre acte molest.

Hi ha d'altres apartats que prohibeixen el compliment de les necessitats fisiològiques al carrer, donar menjar als gats de carrer, estendre roba que pengi sobre la via pública, anar despullat pel carrer , exercir la mendicitat i executar actes d'exhibició obscena, entre d'altres.

La CUP va votar en contra del reglament. La portaveu Sílvia Pagès ha argumentat que el text de la normativa és un copia i enganxa del reglament d'una altra localitat.

Pagès ha considerat que la normativa és necessària, però ells haurien fet un procés participatiu, en el qual la majoria dels veïns hauria decidit les normes. Ha valorat que el text aprovat conté situacions que no es produeixen a Sant Joan les Fonts. Pel que fa a les situacions que han plantejat els veïns i les entitats, Pagès ha exposat que en té constància pels comentaris de la gent, però ningú els ha presentat cap queixa concreta.

Les sancions màximes per infraccions molt greus poden arribar als 300 ?, i n'hi ha de 100 ?, de 80 ? i de 50 ?.