La comunitat musulmana del barri de Sant Miquel d'Olot ja compta amb un centre de culte després de mig any d'obres per adaptar el local, situat en un antic taller. Ahir va obrir les portes per acollir la primera pregària, que va comptar amb la presència d'una vuitantena de fidels. L'aforament màxim és de 165 persones i el local està situat en un dels punts de la ciutat on hi ha una comunitat musulmana més nombrosa, que fins ara s'havia de desplaçar als altres dos centres de la ciutat que queden més apartats.

El seu portaveu, Abdeslam Bouchkhy, ha explicat que a banda de la part religiosa també volen fer activitats culturals. L'obertura, però, ha comptat amb l'oposició d'alguns veïns del barri: la junta de l'Associació de Veïns de Sant Miquel va dimitir com a protesta després que l'Ajuntament concedís el permís d'activitat i es van recollir firmes en contra de la seva obertura. «Volem una convivència pacífica al barri i ho demostrarem amb el temps», ha subratllat el portaveu d'Al Rahma.

La mesquita, situada al carrer Notari Miquel Març al barri de Sant Miquel, és el tercer que hi ha a la ciutat. La seva situació és estratègica i permetrà als creients no haver-se de desplaçar als altres dos centres que hi ha més apartats. Al capdavant hi ha l'associació Al Rahma, amb vocació de donar una mirada més oberta a l'islam, tal com es va dir en el moment en què es va presentar l'any passat.

Abdeslam Bouchkhy ha explicat que han necessitat mig any per condicionar el local, que era un antic taller. La inversió s'ha finançat a partir de les donacions voluntàries de la comunitat imusulmana a la ciutat. La tramitació dels permisos va començar el desembre del 2015. L'associació té una doble vessant, religiosa i cultural, i per això aquest espai també pretén acollir activitats com ara cursos de català, àrab o tallers.

Sobre les queixes per part d'alguns veïna, Bouchkhy diu que confien que amb el temps podran donar a conèixer millor el projecte i dissipar els dubtes i perjudicis que hi puguin haver. En aquest sentit, ha ofert mà estesa als membres de la junta de l'Associació de Veïns de Sant Miquel amb qui confia poder treballar conjuntament pel barri i explicar-los el projecte del centre.

El juny passat, la junta veïnal va dimitir en considerar que l'Ajuntament no els havia «escoltat». Admetien que els permisos s'havien dut a terme de forma «impecable», però retreien al consistori una falta de «sensibilitat política» per «revertir la imatge d'un barri en gran manera assenyalat». També van recollir signatures per evitar l'obertura del centre. Des de llavors que l'associació funciona amb una comissió gestora. Olot acull avui una Jornada Internacional de lluita contra el racisme. Es farà una concentració a les dotze del migdia davant de l'Ajuntament, com en altres municipis que defensen el dret de les comunitats musulmanes a tenir llocs de culte i de reunió.