L'odissea de trobar pis a Girona

?La falta de construcció de nous habitatges i la forta demanda està provocant un augment dels preus de lloguer ?La Generalitat de Catalunya implantarà un índex de referència per modular els increments exagerats

18.03.2017 | 23:49
Imatge d´arxiu d´un pis per llogar.

Trobar un pis de lloguer a Girona s'ha convertit en una missió gairebé impossible. La falta de construcció de nous habitatges i de rehabilitació dels existents està provocant que el sector immobiliari tingui poc a oferir. Per contra, la demanda no deixa de créixer a causa de l'augment de la població així com del nombre d'estudiants que s'instal·len a la ciutat. L'augment de l'oferta universitària a les comarques gironines, com la creació de l'EUSES a Salt, ha provocat una major demanda de pisos de lloguer. A més, molts dels pisos que abans es llogaven, ara amb el bon estat del sector, s'han posat a la venda o s'han destinat a l'ús turístic.

Una de les principals conseqüències que està provocant aquesta situació és l'augment dels preus de lloguer. El portal immobiliari Idealista assenyala que en el conjunt de la província gironina l'increment del preu dels lloguer l'any passat va ser del 5,5% de mitjana respecte el 2015, amb el metre quadrat a 7,3 euros.

Davant d'aquesta problemàtica que es repeteix en altres ciutats com Barcelona, Tarragona i Lleida, l'administració pública té previst fixar un índex de preus recomanats per als lloguers per modular els increments exagerats. Aquest índex constarà en tots els contractes de lloguer que es signin en el cas que el preu del lloguer superi el valor que estableixi l'índex, segons va assegurar Meritxell Borràs, consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

El preu del metre quadrat d'aquest índex de referència s'elaborarà a partir de la informació de totes les fiances de lloguer que estan dipositades en l'Incasòl i on estan registrats tots els contractes de lloguer amb el seu preu de tots els habitatges de lloguer de Catalunya. Per determinar el preu del metre quadrat es tindrà en compte almenys la localització de l'habitatge, l'antiguitat de la finca o del pis, els metres quadrats de superfície, l'eficiència energètica de l'habitatge i el fet que l'arrendament es faci amb mobles o sense mobles.

Quedarà en mans dels ajuntaments decidir si bonifiquen o penalitzen a través de l'IBI els contractes que es situïn per sota o per sobre de l'índex recomanat. A Girona, l'ajuntament esperarà veure quins barems marca el Govern abans de decidir si apliquen aquest índex de preus a la ciutat i sancionen els qui ho incompleixin.

Tot i això, aquesta iniciativa ha despertat recels entre el sector immobiliari. Des del Col·legi API de Girona consideren una bona mesura que hi hagi un índex de referència, però no que es penalitzi aquells que l'incompleixin. «El propietari el que farà és treure el pis del mercat de lloguer i el posarà a la venda. L'índex podria acabar provocant un efecte contrari al buscat», afirma el president de l'entitat, Ramon Corominas.

Des del Col·legi API també es pregunten com es determinarà aquest índex que avaluarà el preu que ha de tenir un pis segons on està situat. «En un mateix edifici, un pis de planta baixa no té el mateix valor que un àtic. O un pis amb aire condicionat i parquet no té el mateix preu que un pis que no es reforma des de fa vint anys», apunta Corominas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«La millor vacuna és que tothom se senti a gust dins de la diversitat»

«La millor vacuna és que tothom se senti a gust dins de la diversitat»

Més enllà de la tasca policial, mecanismes com els que estan implantant ajuden a detectar...

Cosint les ferides a Ripoll

Cosint les ferides a Ripoll

No és fàcil per a una localitat com Ripoll, de 10.000 habitants, pair que onze joves...

Llagostera inicia els cursos de robòtica i noves tecnologies

Llagostera inicia els cursos de robòtica i noves tecnologies

Llagostera ha iniciat, aquest cap de setmana, la programació dels cursos Llagostera 3.0 al...

Treball participatiu amb entitats de la Bisbal per elaborar el Pla d´acció social

Treball participatiu amb entitats de la Bisbal per elaborar el Pla d´acció social

L'Àrea d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament de la Bisbal ha iniciat un...

La Fira de Sant Martirià omple Banyoles

La Fira de Sant Martirià omple Banyoles

La 39a Fira de Sant Martirià, de Banyoles, va arrencar ahir amb el Concurs...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema