Els nous fàrmacs contra l'hepatitis C disparen la despesa als hospitals

Entre el 2011 i el 2015 s'ha multiplicat per disset els diners que els centres sanitaris de Girona destinen als tractaments contra la malaltia

19.03.2017 | 21:08
Una imatge de les pastilles de Daclatasvir i Sovaldi per al tractament de l´Hepatitis.

L'ús dels nous medicaments contra l'hepatitis C ha disparat la despesa en medicaments als hospitals gironins. Només en fàrmacs per a tractaments per combatre l'hepatitis C, els centres sanitaris de les comarques gironines es van gastar 13,29 milions d'euros l'any 2015, disset vegades més que cinc anys enrere.

L'any 2011, la suma de la despesa en medicaments contra aquesta malaltia que van fer els hospitals Trueta, Santa Caterina i els de Figueres, Palamós, Calella, Blanes i Olot va ser de 783.347 euros, segons les dades que el conseller de Salut, Toni Comín, ha facilitat en una resposta parlamentària arran d'una pregunta de Ciutadans.

En aquesta informació parlamentària, el conseller Comín exposa l'evolució de la despesa en tractaments per l'hepatitis C entre els anys 2011 i 2015, detallada hospital per hospital, i mostra una progressió a l'alça.

El 2012 va ser el primer any que el cost d'aquests medicaments a Girona va sobrepassar el milió d'euros –van ser 1.031.110 euros- i des de llavors no ha deixat d'augmentar, amb 2.312.395 euros el 2013 i 2.630.185 el 2014, fins a arribar als 13,29 milions del 2015, quan es van incorporar a les alternatives terapèutiques els farmàcs innovadors que permeten els tractaments lliures d'interferó, com el Sovaldi, Harvoni, Viekiraz, Exviera, Olysio o Daklinza.

Per hospitals, el que hi destina més diners és l'hospital de referència de les comarques gironines, el Josep Trueta, que l'any 2015 va invertir 1,27 milions d'euros en fàrmacs per a l'hepatitis C; seguit dels hospitals de Palamós (471.087 euros) i Figueres (364.007 euros).

Al conjunt de Catalunya, l'any 2015 es van destinar més de 151 milions als medicaments per a l'hepatitis C, pels 8,56 que s'hi havien destinat el 2011.

L'impacte dels nous fàrmacs de l'hepatitis C en el pressupost és un dels grans cavalls de batalla del sistema sanitari, que ja treballa en fórmules per intentar minimitzar els alts costos d'aquests medicaments, que milloren considerablement el pronòstic de l'afectat.

En aquest sentit, per exemple, una vintena d'hospitals catalans, entre els quals hi ha l'hospital Josep Trueta, el d'Olot, Campdevànol, Palamós i Santa Caterina, han decidit mancomunar la compra de medicaments per a l'hepatitis C.

Aquesta compra agregada entre els vuit centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) i una dotzena del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) s'està licitant per un valor total de 94 milions d'euros, sense l'IVA, i, amb aquesta estratègia d'economia d'escala, els hospitals participants s'estalviaran un 20% de la despesa.

Des de l'abril del 2015 s'han iniciat 9.330 pacients tractats


Segons les dades del Departament de Salut, des de la publicació del Dictamen sobre el tractament de pacients adults amb hepatitis C crònica l'abril de l'any 2015, s'han iniciat fins a 9.330 tractaments amb fàrmacs de nova generació al conjunt de Catalunya. El 60% dels pacients tractats són homes i tenen una edat mitjana de 53 anys, mentre que en el cas de les dones, la seva edat és, de mitjana, de 64 anys.

A banda, pel que fa al grau de fibrosi, el 44% dels pacients tractats té un grau F4 i el 25%, F3, és a dir, que seguint les recomanacions dels experts, s'han prioritzat les persones que tenen la malaltia més avançada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els bombers retiren una de les 105 bombones de butà localitzades a Alcanar.
Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va confirmar que almenys un ciutadà nord-americà va...

Primers auxilis psicològics

Primers auxilis psicològics

El coordinador de Girona dirigeix els dispositius d'emergències de la Creu Roja al Prat i als...

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

L'alcaldessa de Cambrils demana als ciutadans que «no tinguin por» i que «recuperin la normalitat»

Enllaços recomanats: Premis cinema