Els nous fàrmacs contra l'hepatitis C disparen la despesa als hospitals

Entre el 2011 i el 2015 s'ha multiplicat per disset els diners que els centres sanitaris de Girona destinen als tractaments contra la malaltia

19.03.2017 | 21:08
Una imatge de les pastilles de Daclatasvir i Sovaldi per al tractament de l´Hepatitis.

L'ús dels nous medicaments contra l'hepatitis C ha disparat la despesa en medicaments als hospitals gironins. Només en fàrmacs per a tractaments per combatre l'hepatitis C, els centres sanitaris de les comarques gironines es van gastar 13,29 milions d'euros l'any 2015, disset vegades més que cinc anys enrere.

L'any 2011, la suma de la despesa en medicaments contra aquesta malaltia que van fer els hospitals Trueta, Santa Caterina i els de Figueres, Palamós, Calella, Blanes i Olot va ser de 783.347 euros, segons les dades que el conseller de Salut, Toni Comín, ha facilitat en una resposta parlamentària arran d'una pregunta de Ciutadans.

En aquesta informació parlamentària, el conseller Comín exposa l'evolució de la despesa en tractaments per l'hepatitis C entre els anys 2011 i 2015, detallada hospital per hospital, i mostra una progressió a l'alça.

El 2012 va ser el primer any que el cost d'aquests medicaments a Girona va sobrepassar el milió d'euros –van ser 1.031.110 euros- i des de llavors no ha deixat d'augmentar, amb 2.312.395 euros el 2013 i 2.630.185 el 2014, fins a arribar als 13,29 milions del 2015, quan es van incorporar a les alternatives terapèutiques els farmàcs innovadors que permeten els tractaments lliures d'interferó, com el Sovaldi, Harvoni, Viekiraz, Exviera, Olysio o Daklinza.

Per hospitals, el que hi destina més diners és l'hospital de referència de les comarques gironines, el Josep Trueta, que l'any 2015 va invertir 1,27 milions d'euros en fàrmacs per a l'hepatitis C; seguit dels hospitals de Palamós (471.087 euros) i Figueres (364.007 euros).

Al conjunt de Catalunya, l'any 2015 es van destinar més de 151 milions als medicaments per a l'hepatitis C, pels 8,56 que s'hi havien destinat el 2011.

L'impacte dels nous fàrmacs de l'hepatitis C en el pressupost és un dels grans cavalls de batalla del sistema sanitari, que ja treballa en fórmules per intentar minimitzar els alts costos d'aquests medicaments, que milloren considerablement el pronòstic de l'afectat.

En aquest sentit, per exemple, una vintena d'hospitals catalans, entre els quals hi ha l'hospital Josep Trueta, el d'Olot, Campdevànol, Palamós i Santa Caterina, han decidit mancomunar la compra de medicaments per a l'hepatitis C.

Aquesta compra agregada entre els vuit centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) i una dotzena del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) s'està licitant per un valor total de 94 milions d'euros, sense l'IVA, i, amb aquesta estratègia d'economia d'escala, els hospitals participants s'estalviaran un 20% de la despesa.

Des de l'abril del 2015 s'han iniciat 9.330 pacients tractats


Segons les dades del Departament de Salut, des de la publicació del Dictamen sobre el tractament de pacients adults amb hepatitis C crònica l'abril de l'any 2015, s'han iniciat fins a 9.330 tractaments amb fàrmacs de nova generació al conjunt de Catalunya. El 60% dels pacients tractats són homes i tenen una edat mitjana de 53 anys, mentre que en el cas de les dones, la seva edat és, de mitjana, de 64 anys.

A banda, pel que fa al grau de fibrosi, el 44% dels pacients tractats té un grau F4 i el 25%, F3, és a dir, que seguint les recomanacions dels experts, s'han prioritzat les persones que tenen la malaltia més avançada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema