La cabina dels germans Marx del Podem gironí

Podem a Girona ciutat nega que la direcció a Catalunya els prohibís assistir a una reunió d'Un País en Comú i afirmen que hi van participar a títol individual

22.03.2017 | 07:19

En la famosa pel·lícula Una nit a l'òpera dels germans Marx es desenvolupa una escena mítica i hilarant. Diferents personatges van entrant en una diminuta cabina on hi ha un gran bagul. I quan sembla que no hi cap ningú més, apareix a la porta un nou personatge. I així fins a 15 persones dins la cabina, dibuixant una situació surrealista i còmica, a voltes similar a la que es viu aquests dies a Girona amb Podem arran de la seva participació (o no) al nou subjecte polític dels comuns.

Dijous passat, el local Escudella Solidària de Girona va acollir una reunió dels participants a Un País en Comú de cara a l'organització de l'assemblea fundacional del 8 d'abril. La trobada tenia lloc el dia que Podem iniciava la consulta a les bases per decidir si hi participaran. El resultat, conegut diumenge, és que un 62% dels 3.901 participants (menys d'un 10% del cens) avalava l'opció de la direcció i considera «imprescindibles» les condicions de la direcció per sumar-se al nou espai.

A la reunió de l'Escudella cap membre de la direcció gironina hi va anar. Algunes fonts consultades han afirmat que la direcció havia prohibit als seus membres d'assistir-hi, però alguns de Podem Girona hi van acabar anant.

El cercle de Podem a la ciutat de Girona va confirmar ahir la presència d'alguns dels seus membres, a títol personal, en la reunió i va fer un desmentiment: que «la direcció de Podem Catalunya en cap moment ha prohibit als membres d'aquest cercle d'assistir a les reunions» d'Un País en Comú.

Tot i que no hi podien assistir en representació de Podem (perquè la consulta era en marxa), sí que hi podien anar a títol individual i en cap cas els ho van prohibir. Així, van mantenir que la seva presència era per «informar-se» i no perquè defensessin tirar endavant la confluència renunciant a les condicions de la direcció.

Amb tot, la participació de Podem a l'assemblea fundacional ha generat discrepàncies dins del partit a la demarcació, fins al punt que, arran de la reunió, han crescut els retrets (existeixen des de la nova composició de l'executiva, on Fachin va prendre el control absolut de la direcció) dels sectors oficialistes amb els més crítics.

De fet, són diversos els cercles gironins «crítics» i la reunió a l'Escudella no ha fet més que aflorar la poca tolerància que mantenen alguns dels més oficialistes. Arran de la notícia que en va fer Diari de Girona, circula un manifest, suposadament dels cercles de Salt (constituït dissabte), Sils, Figueres, Roses (també molt recent) i Blanes i Lloret, aquests coneguts també per les discrepàncies internes. No el signa cap persona i demanen adhesions (sense dir on firmar). Lluny de pacificar, diuen que els que van anar a la reunió «no representen cap cercle» i, si hi van anar, va ser «a títol individual» i «no seguint les directrius majoritàries del partit ni allò consensuat als cercles». «Es representen» a «ells mateixos i sent així, què fan a Podem?», es pregunten.

De fet, «actuar per compte propi no acceptant l'opinió de la majoria i el procés democràtic intern [la consulta] és com a mínim antidemocràtic», afirmen. «No poden acceptar» que el nou Consell Executiu «ha guanyat per majoria aclaparadora i es dediquen a posar pedres al seu funcionament», afegeixen en un to dur especificant que «no es tracta de cercles sencers» sinó de persones d'alguns cercles, a Girona ciutat, Hostalric i altres pobles, uns «perdedors a les primàries i uns pocs seguidors frustrats que els donen suport».

Així, sentencien que, en general, no acceptar «els criteris de la majoria», «dedicar-se a actuar pel seu compte, boicotejant actes» és «d'una baixesa ètica i antidemocràtica absoluta» i una «actitud més pròxima de colpistes que de demòcrates que no tenen cabuda en la nostra organització».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Enderroc al carrer Sant Cristòfor d'Olot
Enderroc al carrer Sant Cristòfor d'Olot

Enderroc al carrer Sant Cristòfor d'Olot

L'Ajuntament d'Olot ha enderrocat recentment la casa número 29 del carrer Sant Cristòfor. Es...

El turisme esportiu i familiar és el que desperta més interès a Banyoles

El turisme esportiu i familiar és el que desperta més interès a Banyoles

El turisme esportiu és el que genera més interès per part dels possibles visitants de Banyoles,...

Empresàries gironines solidàries

Empresàries gironines solidàries

El projecte d´habitatge per a víctimes de violència masclista que promou la...

L´excés d´eriçons amenaça les illes d´algues

L´excés d´eriçons amenaça les illes d´algues

Una recerca del Centre d´Estudis Avançats de Blanes alerta del risc que suposa per a l'ecosistema...

Descobreixen que la mort de la reina no altera la reproducció de la vespa asiàtica

Descobreixen que la mort de la reina no altera la reproducció de la vespa asiàtica

La Garrotxa és el lloc ideal per a l'expansió de l'animal per la qualitat de l'aigua, les flors i...

Alerta: flames d´alt voltatge

Alerta: flames d´alt voltatge

Uns 350 bombers de Girona aprenen a prevenir millor els «riscos elèctrics» a la subestació...

Enllaços recomanats: Premis cinema