Demanen dos anys de presó a un activista per interrompre una missa a Banyoles

La fiscalia considera que l'acusat va cometre un delicte contra la llibertat religiosa · El processat va protestar en una església, amb altres persones, amb proclames a favor del dret a l'avortament

22.03.2017 | 07:19

Haver interromput una missa pot suposar dos anys de presó per a un activista. Aquesta és la petició que la fiscalia demana per a l'acusat, que el 9 de febrer del 2014 va protestar a l'església de Sant Pere de Banyoles, juntament amb altres persones d'un grup d'activistes, amb proclames a favor del dret a l'avortament. Així, considera que el processat va cometre un delicte contra la llibertat religiosa. El fiscal, en l'escrit en el qual sol·licita la pena de presó, valora que el jove va actuar «amb l'ànim d'ofendre els sentiments religiosos de les persones congregades al temple». Afegeix que l'acusat i la resta d'implicats en l'acció, «que s'havien posat d'acord», van entrar a l'església de Sant Pere, on –una vegada començada la missa– es van aixecar portant una pancarta amb la frase «Fora rosaris dels nostres ovaris».

El fiscal també apunta que van llançar uns papers a terra i que van cridar consignes contra la llei de reforma de l'avortament, «interrompent la celebració de l'eucaristia durant diversos minuts» abans d'abandonar l'església. A part dels dos anys de presó, l'acusació pública demana que el jove no tingui dret a vot a les eleccions mentre duri la condemna i assumeixi el cost de tot el procés judicial. En canvi, l'advocat Benet Salellas –que defensa l'activista– sol·licita l'absolució. A més, Salellas ha recordat que el jutjat d'instrucció número 2 de Girona va arxivar el cas, tot i que la fiscalia va recórrer la decisió i l'Audiència va reobrir el procediment.

De cinc acusats a un

El fet és que el setembre del 2014, cinc persones van declarar al jutjat d'instrucció per aquest cas. Llavors, quatre dels cinc acusats van manifestar que no havien format part de la mobilització a l'església de Sant Pere de Banyoles i els testimonis no van contradir-los. Només un d'ells –qui ara segueix processat– va reconèixer que havia participat en aquesta acció. Aleshores, Salellas va remarcar que l'acció «no va ofendre el sentiment religiós de ningú» i va durar escassament uns minuts, ja que va subratllar que la missa va poder prosseguir amb «total normalitat». També va defensar que la protesta està emparada en la llibertat d'expressió. Ara, d'aquí a un mes, a finals d'abril, l'únic activista processat s'asseurà al banc dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona.

Pel que fa a l'acció del febrer del 2014, el grup d'activistes va gravar-la en vídeo i va penjar l'enregistrament, de tan sols un minut, a la xarxa. Al vídeo s'hi veien dues noies desplegant la pancarta en la qual es podia llegir «Fora rosaris dels nostres ovaris». La resta de joves, repartits pels diversos bancs de l'església, corejaven «Avortament lliure i gratuït» mentre llançaven octavetes entre els fidels. La gravació s'acabava amb unes frases sobreimpreses a la imatge: «Avortem la contrareforma, si envaïu les nostres vides, envairem els vostres espais; jo decideixo, jo desobeeixo».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema