El Departament d´Ensenyament ofereix 325 places més de P3 per al curs vinent a les comarques gironines, passant de 8.900 a 9.225. En canvi, manté l´oferta del curs passat per a primer d´Educació Secundària Obligatòria (ESO), amb les mateixes 8.160 vacants. El curs 2017-2018 no s´obrirà cap centre nou a Girona però tampoc se´n tancarà cap ni se suprimiran grups d´alumnes, segons va afirmar el director dels Serveis Territorials, Josep Polanco.

El procés de preinscripció per al curs 2017-2018 s´obrirà demà i es tancarà el 4 d´abril pel que fa a l´etapa obligatòria; és a dir, per al segon cicle d´educació Infantil, per a Primària i ESO. En aquests casos, la matriculació s´haurà de formalitzar del 12 al 16 de juny, mentre que l´alumnat de 2n, 3r i 4t d´ESO ho haurà de fer del 26 al 30.

Les 17.385 places escolars ofertes pels Serveis Territorials d´Ensenyament a Girona s´han calculat partint d´una distribució de 25 alumnes per aula a P3 i de 30 a 1r d´ESO, encara que el Departament va matisar que «la ràtio definitiva la determinarà la matrícula». També va assegurar que als centres d´alta complexitat el nombre d´estudiants per grup es mantindrà en 22 a P3 -i a P4 allà on la mesura s´hagi aplicat aquest curs- i en 27 a 1r d´ESO. D´altra banda, Ensenyament va remarcar que la programació de l´oferta educativa s´ha treballat amb les administracions locals i va especificar que ha mantingut reunions amb 27 municipis, tancant 20 acords.

Si la matriculació referma les places, que estan per sobre de les dades dels censos, Polanco va anunciar l´obertura de 14 grups nous a P3. Pel que fa a 1r d´ESO, en un curs s´ampliaran 3 grups a Girona, passant dels 42 actuals a 45; a Figueres s´augmentarà de 23 a 26; i a Banyoles es mantindrà en 13, però amb la previsió d´1 o 2 per als propers cursos.

Pel que fa als criteris d´admissió de l´alumnat, el Departament ha incorporat tres novetats. La primera afecta les llistes d´espera de cada centre, on no només constaran les sol·licituds demanades com a primera opció sinó també qualsevol altra que sigui preferent a l´opció assignada. Polanco va remarcar la importància d´aquest fet perquè simplifica el tràmit de les famílies. El segon canvi implica que, a l´inici del curs, els centres informaran del resultat del procés publicant una llista del nou alumnat que s´hi ha matriculat i informant del nombre de vacants que hagin quedat. Finalment, si se´ls demana hauran de trametre a les respectives comissions de garanties d´admissió la documentació justificativa que acrediti els criteris al·legats. Les comissions ho analitzaran i, si ho consideren oportú, citaran les famílies per comprovar l´acreditació. El frau comportarà la pèrdua de tots els drets de prioritat i, si és el cas, de la plaça obtinguda, cosa que pot comportar haver de participar en el proper procés de preinscripció.

Deu matriculacions fraudulentes

Polanco va explicar que l´objectiu d´aquesta mesura és «afegir més control i més rigor» perquè, encara que «hi ha un percentatge molt petit de persones que intenten fer picaresca, malauradament cada any en tenim». L´any passat se´n van detectar una desena a les comarques de Girona.

D´altra banda, es preveu ampliar la prova pilot que aquest curs ha implantat el 1r cicle d´educació Infantil (d´1 i 2 anys) a les escoles de Cabanes, Medinyà, Esponellà i Sant Miquel de Fluvià. Quan es tingui una nova normativa en tràmit, la Direcció Territorial comprovarà la dotzena de peticions d´entorns rurals que ja ha rebut. Els ajuntaments assumeixen el cost d´adequar els espais a les escoles i del personal educador.

Pel que fa al pla experimental de jornada intensiva a Primària, es mantindrà a les 8 escoles gironines que l´ofereixen ara.