La companyia Autopistas, del grup Abertis, va anunciar ahir que en els pròxims dies habilitarà una segona via de RondaGi a l'accés de Girona Sud per solucionar la congestió que es registra en determinats moments del dia en la via que actualment hi ha habilitada per al pas de vehicles amb aquest dispositiu. La iniciativa, que es va posar en marxa el 6 d'abril, consisteix en un adhesiu que es col·loca en el vidre frontal del vehicle i que funciona com un ViaT. És a dir, qui disposa d'aquest dipositiu no s'ha d'aturar al peatge per recollir un tiquet (i el mateix al peatge de sortida) en els trams gratuïts entre els peatges de Fornells de la Selva (al sud) i Vilademuls (al Nord).

De moment, la iniciativa engegada fa 15 dies està resultant un èxit i ja hi ha un 10% del total els usuaris que accedeixen a l'AP-7 a través d'aquest dispositiu per realitzar una mobilitat interna en el tram gratuït de Fornells a Vilademuls sense aturar-se als peatges.

En el cas de l'accés de GironaSud, Autopistas habilitarà en els pròxims dies una segona via RondaGi per solucionar la congestió en determinats moments del dia en la via que hi ha actualment habilitada per al pas de vehicles amb dispositiu. En part, la distribució del RondaGi a peu de peatge fa que els conductors s'hi aturin per recollir-lo i ser informats sobre el dispositiu, i això fa que es produeixin cues, van explicar ahir.

Les cues per la distribució del RondaGi haurien de minvar un cop finalitzi el període de distribució dels adhesius, cosa que succeirà quan s'exhaureixin els 200.000 dispositius que s'han produït. En paral·lel, davant l'elevada demanda per part dels usuaris, el pròxim mes d'abril es distribuirà una nova remesa de dispositius RondaGI a través dels peatges de Girona Nord i Girona Sud; dels ajuntaments de Girona, Salt, Vilademuls, Fornells de la Selva, Vilablareix, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter i Aiguaviva; i del Consell Comarcal del Gironès.

A banda, segons van informar, hi ha alguns adhesius que han sortit defectuosos i que ja s'estan reemplaçant per nous dispositius a través de les vies de distribució.

L'objectiu de la posada en marxa de RondaGi és millorar la mobilitat a la circumval·lació de Girona, i fer més còmode i fluid el pas dels gironins per l'autopista. RondaGI és un dispositiu adhesiu que s'enganxa a l'interior del vidre davanter, just darrere del mirall retrovisor i, quan una antena el detecta, s'obre la barrera per permetre el pas. Els usuaris disposen d'una via identificada amb el senyal de RondaGI. En canvi, els conductors que disposin d'una VIA-T no necessiten aquest dispositiu, ja que continuaran circulant pel carril habilitat pel VIA-T, també degudament senyalitzat a les vies.

Uns 80.000 adhesius repartits

De moment, les últimes xifres són que uns 80.000 conductors ja havien recollit, bé en els peatges de Girona Sud o Nord, bé en la desena d'ajuntaments citats, el dispositiu RondaGi. El pronòstic inicial passa per entregar-ne 200.000 en total; dels quals ja n'havien repartit més d'una cinquena part -el 22,5%-, a un ritme d'uns 4.500 adhesius diaris de mitjana.