Els més de 24.300 gironins que actualment resideixen a l'estranger tindran dreta tenir una targeta i cobertura sanitària amb càrrec al Servei Català de la Salut (CatSalut) durant les seves estades temporals a Catalunya. L'accés a la sanitat és un dels nous serveis als quals podrà accedir la comunitat catalana que viu fora de l'Estat gràcies als acords signats ahir pel Departament d'Afers Exteriors amb els de Salut, Treball i Afers Socials i Famílies i el de Cultura. A partir d'ara, els catalans que viuen a l'estranger podran sol·licitar la targeta sanitària i l'hauran d'activar quan vinguin a Catalunya a través del 061 o anant directament al CAP que els pertoca.

El conseller de Salut, Toni Comín, va recordar ahir que la llei d'accés universal a l'assistència sanitària, actualment en tràmit parlamentari, incorpora aquest dret dels catalans residents a l'estranger però aquesta encara no ha estat aprovada. Tot i això, l'acord signat ahir permetrà que aquests ciutadans ja puguin la targeta sanitària i la puguin activar quan vinguin a Catalunya.

El conseller va explicar que per tenir dret a aquesta targeta cal estar inscrit al Registre de catalans residents a l'exterior i no disposar de la targeta sanitària europea. Aquelles persones que compleixin aquestes dues premisses podran demanar la targeta a través del Departament d'Afers Exteriors i la rebran a casa. Tot i això, no estarà activada sinó que ho l'haurà d'activar la persona quan arribi a Catalunya i per un període de dos mesos, ja que estadísticament són els més comuns, tot i que es podrà prorrogar per dos mesos més justificant-ne les causes.

Comín va recordar que ara per ara quan aquestes persones viatgen a Catalunya tenen una situació administrativa de «no residents», a no ser que s'empadronin. Per això, va destacar la «transcendència» de l'acord que permetrà accedir al servei «sense necessitat de modificar la residència».

El responsable de Salut va destacar que era una demanda històrica dels que viuen fora i va explicar que servirà per «assimilar-los» als catalans ja que passaran a tenir «els mateixos drets» que la resta. L'accés serà a tota la cartera de serveis garantida pel CatSalut i, molt més enllà de l'atenció que podrien rebre si no la tinguessin. D'altra banda, va apuntar que la targeta sanitària és individual i que hi tenen dret les persones inscrites al registre però no els seus fills i familiars si no compleixen els mateixos requisits que ells.

Comín va recalcar que aquest accés a la targeta sanitària vol ser un «incentiu» per tal que els residents a l'estranger s'inscriguin en el Registre. De fet, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va esperar que les inscripcions augmentin «de forma substancial» i va destacar la voluntat d'anar incorporant serveis per tal de «reduir l'escletxa entre la diàspora i la gent que viu aquí».