Amb l'objectiu de crear llocs de treball per a persones amb discapacitats, la Fundació Adis, la Fundació Hospital de Puigcerdà i l'Ajuntament de Puigcerdà, han signat un conveni per tal d'endegar una bugaderia industrial que doni servei a tota la comarca. Inicialment, el nou servei assumirà la neteja de la residència sociosanitària de Puigcerdà, del Centre d'Atenció Primària i en un futur es pretén ampliar el nombre de clients incorporant el sector turístic. El president de la Fundació Adis, Rafael Villena, ha senyalat que "la bugaderia és una de les potes de l'activitat que nosaltres volem desenvolupar, l'objectiu és integrar al món laboral la totalitat de persones discapacitades". La Fundació Adis actualment gestiona una borsa de treball per a persones amb discapacitat física o psíquica, l'objectiu de la qual és oferir una sortida professional a aquest col·lectiu que sovint té dificultats en trobar feina. La borsa compta actualment amb una quarantena d'inscrits.

"Ara estem en el punt de buscar una nau industrial per ubicar tot el projecte, l'objectiu és cobrir el màxim de places possibles", assegura la tècnica de la Fundació Adis, Esther Dalmau. Que segueix "és important la borsa de treball per tal de contactar les persones amb diversitat funcional amb els empresaris de la comarca i que aquests també s'animin a contractar-los".

El president de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Xavier Albalat, uns altres dels impulsors del projecte, explica que la idea neix "d'una mancança" amb la que es trobava la Fundació que tenia el servei de bugaderia externalitzat i ens "donava molts problemes". Albalat apunta que "es va pensar en el servei, ja no només pel nostre servei sociosanitari, sinó també per la resta de la comarca, i altres serveis sociosanitaris de comarques veïnes".

La nova empresa de bugaderia donaria feina a unes vuit persones, en torns de matí i de tarda, i funcionaria al 50% els dissabtes. Segons els càlculs dels impulsors en un principi la planta podria processar uns 2.500 quilograms de roba bruta al dia, ampliables a 5.000 quilograms.

Per posar en marxa el servei de neteja industrial, el consistori ha demanat una subvenció a la Diputació de Girona en el marc del programa d'Economia Social i Solidària i espera comptar també amb la col·laboració d'entitats financeres.