Després d´un mes de febrer inusualment càlid al llarg del qual Girona va registrar temperatures 3,2 graus més altes respecte la mitjana climàtica mensual del període de referència 1961-1990, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, i després que el cap de setmana passat els termòmetres s´enfilessin fins als 23,6 graus a l´estació que l´Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) té a l´Aeroport de Girona-Costa Brava, amb l´entrada de la primavera tornen el fred i el mal temps a la província i la previsió que fan els organismes oficials anuncia pluges i alguns episodis de vent, sobretot per a demà, dissabte.

Ahir ja es va notar arreu de la província un descens prou brusc de les temperatures i la màxima a l´àrea de Girona no va superar els 19 graus, cinc menys que fa cinc dies; avui està previst que no superi els 13 i, demà, els 14. El fred es mantindrà al llarg del cap de setmana, segons les previsions oficials.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de pluges intenses a partir d’aquest vespre i durant la propera nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. A partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

També es preveu un episodi d’acumulació d’aigua al vespre a les comarques de Girona, on s’espera la crescuda del cabal dels rius i rieres.

Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a l’Empordà i la Selva a partir del vespre. L’episodi de fort onatge s’estendrà durant la nit a tot el litoral excepte l’extrem sud i s’intensificarà a la meitat nord de la costa. Es preveu que l’episodi s’allargui fins demà a la tarda.

Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments al vespre a la sortida de la feina o desplaçaments a segons residències per passar el cap de setmana. Davant la previsió de pluja intensa la propera nit, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua.

Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.

Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, abans de l’arribada de les pluges netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.

Protecció Civil també recorda que cal allunyar-se del front marítim i respectar els tancaments d’accessos a les zones de risc. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.

En cas de perill o emergència, recordeu trucar sempre al telèfon d'emergències 112.

Prealerta del pla PROCICAT per fort vent

A banda de la pluja intensa i la mala mar cal recordar que també es preveu a partir d’aquest vespre un episodi de vent intens. Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT davant la previsió de l’SMC de fort vent a partir del vespre i durant la propera matinada generalitzat tot i que podrà afectar especialment les comarques del litoral i prelitoral. El vent bufarà de component est i el llindar de 90 km/h se superarà a les cotes mitjanes i altes. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a quatre comarques del Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès).

Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.

Prealerta del pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT davant la previsió de nevades a zones del prelitoral sud i la Catalunya Central a partir del vespre i la propera nit a 600 metres. Demà dissabte, es preveu que la nevada afecti al Pirineu i Prepirineu occidental, comarques de Ponent, Catalunya Central i zones del Pirineu i Prepirineu oriental.

De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible.