Científics del Centre d´Estudis Avançats de Blanes (CEAB) alerten del risc extraordinari que pateixen les illes d'algues del Mediterrani perquè s´hi formin deserts submarins, cosa que implica una gran pèrdua de biodiversitat. Després d´anys d´observació, han comprovat que darrere d´aquest fet hi ha la superpoblació d´herbívors com els eriçons de mar, que arrasen les algues.

Una investigació liderada pel CEAB -adscrit al Consell Superior d´Investigacions Científiques-, en la qual també participa la Universitat de Barcelona i institucions internacionals, remarca la importància dels boscos d´algues com a «pilars dels ecosistemes» de les costes mediterrànies perquè es troben a la base de la cadena alimentària, ja que són la principal font d´energia per a la resta d´espècies. La seva capacitat per captar diòxid de carboni i emetre oxigen els dona un altre valor fonamental, sobretot dintre de l´actual context de canvi climàtic. Una llista d´actius que els experts completen ressaltant el fet que les algues ofereixen refugi a moltes espècies que, després, es venen a les llotges.

L´estudi ha descobert que les illes de comunitats d´algues del Mediterrani són especialment vulnerables a patir col·lapses que acceleren l´aparició de deserts submarins, també anomenats blancalls. Els científics del CEAB atribueixen el risc al fet que, per naturalesa, les aigües marines d´aquestes illes tenen menys nutrients que la resta perquè, a diferència de les que banyen el continent, no reben les aportacions que els rius recullen terra endins. En opinió de l´autor principal de l´estudi i investigador del CEAB-CSIC, Jordi Boada, saber que hi ha zones del Mediterrani molt més vulnerables a causa de la falta de nutrients «ens ajuda a preveure i a prevenir la desaparició dels boscos d´algues».

Els científics aclareixen que parlen de «col·lapse» perquè els deserts submarins es creen amb molta rapidesa, però recuperar-los és un procés llarg i complicat per al que cal que la població d´eriçons de mar sigui pràcticament nul·la. Boada adverteix que «l´aparició d´un blancall, on han desaparegut totalment les algues originals i queda la roca despullada, respresenta una pèrdua enorme de biodiversitat, productivitat i funcionalitat de l´ecosistema».