Un desprediment de 70 tones de roques i terra a la part de la cinglera que dóna al riu Turonell ha fet alçar el crit d´alerta a l´Ajuntament de Castellfollit. El desprendiment va tenir lloc el dia 15 de febrer a les 3 de la tarda i va sorprendre els veïns pel fort soroll que va fer. Van pensar que passava un camió pesant pel carrer i fins i tot van arribar a pensar en un moviment sísmic.

Fins avui l´Ajuntament de Castellfollit, no ha fet públic del desprendiment, perquè volia donar més ressò a la reclamació d´accions de la Generalitat per alentir o evitar l´erosió de la cinglera. Una erosió que ara ja amenaça els horts i cada cop és més propera a les cases. L´alcalde, Miquel Reverter (ERC), ha dit: «Si no s´hi fa res, en quaranta anys haurem de fer les rodes de premsa en un altre poble». L´alcalde ha reclamat una acció de neteja de caràcter imminent que soluciono els problemes d´erosió que provoquen les arrels i la vegetació.

Reverter ha reclamat que es concreti la responsabilitat envers la cinglera. Ha assenyalat que fa falta clarificar les responsabilitats de l´Agència Catalana de l´Aigua del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa de l´Ajuntament i dels propietaris. Ha explicat que tot i la precarietat econòmica l´Ajuntament faria accions de neteja a la cinglera, però necessita el vist-i-plau del Parc Natural i de l´Agència Catalana de l´Aigua.

Reverter ha recordat que el desprendiment del 15 de febrer és el darrer i un dels més importants i perillosos. A l´agost del 2015 n´hi va haver un altre també a la cinglera del Turonell. El 30 de març del 2011 un altra ensorrada de terra va canviar la imatge de l´esperó de la punta de la cinglera. Encara n´hi va haver el 2009, el 2007, el 1995 i el 1976. En aquest darrer any veïns de les cases més al límit de la cinglera van deixar les cases i van buscar habitatge en un altre lloc.

La periodicitat de les ensorrades contrasta amb les accions de neteja. L´alcalde ha dit: «Jo de ben feta no en recordo cap i potser la més important és de fa uns 30 anys». En canvi si que -segons ell- s´han fet molts informes. Reverter ha reclamat l´activació del Pla Integral de conservació anunciat pel govern el 2015, precisament per motiu del desprendiment de l´agost del 2015. Ha explicat que cada vegada que plou s´ensorra una part de l´espadat de Castellfollit. Ho ha explicat mentre plovia i ha anunciat que en els propers dies plourà.