La confirmació d'Ensenyament que el curs vinent no crearà cap centre nou a les comarques de Girona ha indignat la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), molesta perquè el Departament ha ignorat les demandes del territori i mantingui el gran volum de barracons, el major de Catalunya.

En la presentació de l'oferta de places escolars per al curs 2017-2018, aquesta setmana la Conselleria ha anunciat que al setembre obrirà 15 centres nous i crearà 6 instituts-escola. Com va refermar el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Josep Polanco, cap d'ells es trobarà a Girona.

Però sí que hi haurà novetats, que es concretaran en doblar seus d'instituts ja existents: el d'Ermessenda, a Girona, que tindrà tres mòduls prefabricats al costat de l'escola Bosc de la Pabordia; el de la Bisbal d'Empordà, que tindrà alumnat d'ESO en les instal·lacions de l'escola Joan de Margarit; i el Frederic Martí i Carreras, de Palafrugell, que farà classes de Batxillerat a l'escola Josep Barceló i Matas. Polanco va explicar que les obres per adequar els col·legis es faran a l'estiu i que la reforma quedarà per a l'escola.

Quan s'acaba d'obrir la preinscripció per al curs vinent -que es tancarà el 4 d'abril-, la Fapac ha criticat el Departament d'Ensenyament per no haver tingut en compte cap de les propostes de centre nou a Girona. En concret, ahir la federació es va referir a les peticions per obrir un institut a Sarrià de Ter que escolaritzi alumnat d'aquest municipi, de Sant Julià de Ramis i de Medinyà. Així com també a la proposta d'introduir la Secundària a l'escola 9d4t, de Quart, que una resolució del Parlament va aprovar el 7 de març. A més de la necessitat expressada per les famílies del Pla de l'Estany perquè es posi en marxa un altre institut a la comarca. O a la reivindicació del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de Girona per dotar la ciutat d'un altre centre de Secundària. Tal com va apuntar la Fapac mitjançant un comunicat, aquests només són alguns exemples dels llocs on consideren que l'administració no ha estat dialogant.

Davant la consolidació dels barracons als centres, la presidenta de la Fapac a Girona, Eva Trias, va qualificar d'«incomprensible» que Ensenyament continuï optant «per una solució provisional, com la ubicació de barracons als instituts per donar cabuda a un augment d'alumnat que ja era previst des de fa molts anys».

Centres sense recursos

D'altra banda, la Fapac de Girona va qüestionar el discurs de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, durant la presentació de places per al curs vinent, on va destacar l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials i la creació d'instituts-escola «per reduir l'abandonament escolar i millorar la continuïtat educativa». Per a la Fapac, aquest plantejament és «incoherent» perquè «als centres no arriben els recursos econòmics i humans necessaris».

Respecte als instituts-escola, la federació gironina veu amb «molta preocupació i força indignació» que aquest model es limiti «exclusivament a entorns complexos i en situacions geogràfiques específiques». En la seva opinió, això perpetua la situació de l'alumnat d'aquests tipus de centres, tot promovent la guetització i la segregació escolar.