Una desena de farmàcies gironines faran de sentinelles del consum de medicaments i alertaran les autoritats sanitàries quan detectin reaccions adverses, errors de medicació o abusos i usos inadequats dels fàrmacs. Aquestes deu oficines de farmàcia formaran part de la xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya, una nova eina que el Departament de Salut preveu que estigui plenament operativa aquest estiu.

Així ho va explicar Manel Rabanal, responsable dels Serveis de Farmàcia i Publicitat del Medicament de la conselleria durant la seva participació en el saló Infarma de Barcelona, en què va detallar que a més de realitzar funcions de farmacovigilància i detecció dels problemes relacionats amb els medicaments, la xarxa s'encarregarà de rastrejar possibles usos «recreatius» dels fàrmacs.

Així, s'hi implicaran una seixantena d'oficines de farmàcia que monitoraran 146.335 habitants. A més de les deu de Girona, en formaran part 32 a Barcelona, deu més a Tarragona i vuit a Lleida que permetran cobrir el 2% de la població del país, segons ha detallat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

La seva missió consistirà en activitats de farmacovigilància, com llançar alertes sobre la qualitat dels medicaments, errors de medicació i control d'alguns fàrmacs d'especial seguiment, a més de controlar possibles abusos de medicaments.

A més, va indicar Rabanal, també duran a terme funcions de salut pública, «com de seguiment de la píndola de l'endemà o participar en la detecció de malalties de transmissió sexual».

En aquest sentit, va valorar la potencialitat que té la informació que es generi a través d'aquesta xarxa en processos preclínics de la malaltia, posant com a exemple la grip. «La farmàcia detecta entre 9 i 12 dies abans que els centres sanitaris l'entrada de l'epidèmia de la grip, és un recurs que nosaltres hem d'aprofitar per preparar els centres», va apuntar.