El retorn a l'hivern que s'ha viscut durant les darreres hores es va traduir aquest dissabte al matí amb una panoràmica més pròpia del gener: teulades blanques al Ripollès per precipitacions de neu en cotes més aviat baixes com a Ripoll, on es van acumular dos centímetres. La baixada de temperatura i el temporal també va deixar precipitacions destacables a la demarcació de Girona, que van traduir-se amb registres que gairebé van assolir els 100 litres. A la Vall d'en Bas entre la pluja acumulada de divendres fins ahir dissabte va ser de 99,1 litres i a Molló, 95,4 litres.

El temporal de llevant també va anar acompanyat de vent. Aquest va provocar una vintena de sortides per part dels Bombers a la demarcació de Girona. Entre ells, per exemple, un accident de trànsit a la zona de Torroella de Fluvià. En aquest cas, dues dones van resultar ferides de gravetat després d'un xoc frontal de dos turismes a la GIV-2217 pels volts de les onze de la nit de divendres.

Quant a la resta de sortides, van ser sobretot elements de teulats que es van desprendre i que els Bombers van haver d'anar a assegurar que no podien provocar problemes. I també, van haver de fer moltes sortides per la caiguda d'arbres en camins i carrers.

Rescat per la llevantada

La majoria es van centrar a Sant Hilari Sacalm, Torroella de Fluvià, i Blanes. Per altra banda, cal destacar que van haver de rescatar una parella que es va veure sorpresa per la forta llevantada a la zona de les Platgetes de Portbou, on havien anat a dormir amb tenda. Les van ajudar a sortir d'aquest punt on es van veure sorpresos pel vent i la mala mar.

Cabals alts per les pluges

Les fortes pluges es van traduir també en una crescuda dels cabals dels principals rius de la demarcació. Per exemple, ahir al migdia a Girona hi passava un cabal de 33 m3 per segon al riu Ter quan en canvi, ahir i a principis del dia només hi havia un cabal de 7 m3 per segon. A la zona de Peralada, la Muga també va pujar el seu cabal gràcies a les pluges que, a l'Empordà, van ser un xic més minses que a la resta de la província. Aquí el cabal va pujar del metre cúbic per segon fins als 4 m3. I finalment -com es veu en una de les fotos- un punt on el riu Fluvià anava ple i baixava amb força va ser Olot. A l'estació de mesurar el cabal que hi té l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) el cabal va superar els 20 m3 per segon quan no arribava ni a un a primera hora.

Quant als gruixos de neu, s'ha de destacar que a Núria, aquesta nevada primaveral va deixar un gruix de 23 centímetres, a Ulldeter fins a 38 centímetres. I en altres punts on és menys habitual, com a Ripoll es van llevar amb 2 centímetres de neu i a Planoles, amb 4. Això va complicar el pas de vehicles el divendres nit i matinada a la collada de Toses.