Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX-NRBQ) dels Mossos d'Esquadra de Girona són una unitat descentralitzada que treballa de forma silenciosa i gairebé passa desapercebuda per a molts ciutadans en el seu dia a dia. Són un grup d'agents que es dedica principalment a la desactivació d'artefactes explosius, aquí a Girona majoritàriament procedents de la Guerra Civil.

Hi ha altres tasques, però, que també ocupen el seu dia a dia però en menor freqüència, com és el seu suport a altres unitats en casos de delinqüència comuna. El caporal que dirigeix la Unitat dels Tedax a Girona -que es manté en l'anonimat per seguretat- destaca que actualment la «moda» en aquesta tipologia de fets són «els caixers». Fer esclatar caixers automàtics amb explosius per tal d'aconseguir els diners que hi ha a dins.

El primer cas a la demarcació, recorda el caporal dels Mossos, es remunta a l'any 2004 en una entitat bancària. Però destaca que és un fet que «té lloc a tot Europa i de fa un anys».

El 2016 va ser un any amb més activitat d'aquest tipus de delinqüents a la demarcació i hi va haver casos com a Tamariu, s'Agaró, Riudellots i el més recent a l'Estartit. Aquí els Tedax són requerits i s'encarreguen d'analitzar com és l'explosiu utilitzat, etc. Es tracta de «còctels» casolans que molts delinqüents busquen com fabricar-los a internet. Tot i això, el cap dels Tedax destaca que a la xarxa «una cosa és que ho trobis i si no tens coneixements suficients pots trobar-te amb les conseqüències».

Compte amb els explosius

Dels perills d'internet n'alerta el cap dels Tedax a Girona perquè les conseqüències poden ser molt greus. Explica que la xarxa «és una font oberta i pots trobar el que vulguis però la forma que ho explica el narrador i el que ho interpreta no té res a veure. Hi ha gent que ho prova per experimentar». Però demana a la gent que sigui conscient de les conseqüències.

Igualment també insisteix que si algú troba algun artefacte explosiu de la Guerra Civil no se l'emporti a casa sinó que el deixi a lloc i avisi els Mossos d'Esquadra o la Policia Local de la localitat, que activarà la seva unitat.

I és que, com resssalta el cap dels Tedax, han arribat a trobar casos de gent que s'ha presentat a comissaries amb un artefacte que es troba en perfecte estat en el seu interior malgrat que de vegades exteriorment sembli deteriorat, cosa que és un perill.

Dels anys que que fa que és a la Unitat, el mosso recorda una experiència del 2007, quan, en una àrea al nord de Figueres, un home els va alertar que havia trobat diversos artefactes de la Guerra Civil. S'hi van traslladar i van comprovar que en aquest punt hi havia un polvorí republicà. Van extreure d'entrada els projectils que veien però després de remenar-hi, els Tedax van extreure 965 projectils. De la Guerra Civil a la demarcació hi localitzen tot tipus d'artefactes, que van des de les granades de mà, granades de morter, projectils antiaeris, projectils d'artilleria, bombes, entre d'altres.

Els Tedax només s'activen a petició i, per tant, quan no tenen serveis es dediquen a formació i reciclatge. Per poder treballar cada dia a les instal·lacions de Girona, han de tenir a punt la furgoneta amb tot el material necessari per a qualsevol tipus d'intervenció que se'ls reclami. Actualment, la situació d'alerta terrorista els pot arribar a fer més visibles però el cap dels Tedax diu que no fan pas més sortides sinó que sempre estan en màxima alerta perquè ja des de «les primers èpoques érem objectiu d'ETA».

A la demarcació, en casos extrems s'ha pogut veure com utitlitzen un robot. El caporal diu que s'activa en «casos de terrorisme i de delinqüència comuna en artefactes que no siguin reglamentats». L'aparell el comanden a distància els agents.