Els incendis podrien utilitzar-se per promoure la biodiversitat. Aquesta és la idea principal d'un reportatge publicat a la revista científica Science signat per Lluís Brotons, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), i Luke T. Kelly, investigador de la Universitat de Melbourne al CREAF i al CTFC.

Els autors recalquen que l'aparició de focs naturals variats -grans i petits, de capçada i de sotabosc, que afecten espècies més adaptades o menys adaptades al foc- permet que en alguns ecosistemes s'hi creïn hàbitats únics i diversos, que d'altra manera no apareixerien. Tot plegat origina que hi visquin una varietat d'espècies major de la que hi havia originàriament abans de l'incendi. De fet, hi ha casos molt específics, com el picot àrtic ( Picoides articus), que depèn de les zones postincendi per viure.

«Una de les coses més importants que volem transmetre és que el foc no és necessàriament dolent» afirma Luke Kelly. Amb aquest estudi, s'està aprenent suficient sobre com respon la biodiversitat als incendis per poder-ho aplicar en la gestió dels hàbitats i, per exemple, programar incendis per potenciar la biodiversitat. «Tot sembla indicar que els hàbitats més heterogenis afavoreixen la coexistència d'un major nombre d'espècies», explica Lluís Brotons. «I els focs potencien aquesta heterogeneïtat».

Tanmateix, els autors adverteixen que això no vol dir que hi hagi sempre una relació directa entre més incendis i més biodiversitat. Avisen que malgrat que una part de la fauna i flora d'una zona pugui resultar beneficiada per l'aparició de focs de diferents tipus, és necessari valorar factors com el cicle de vida de la vegetació que cremarà, com afecta el canvi climàtic en aquella zona concreta i quin efecte tenen els focs conduits directament o indirectament per humans.

«Cal conèixer les característiques de cada zona», resumeix Brotons. I afegeix com a exemple que si una pineda de pi blanc i de pi roig conviu amb focs massa freqüents, acabarà desapareixent, com també una part important de la seva fauna i flora associada, perquè els nous pins no tenen temps per madurar i reproduir-se.

El canvi climàtic redueix l'interval entre els incendis i posa en perill a moltes espècies que tenen períodes de recuperació llargs, fet que «alterarà tota l'estructura de l'ecosistema» alerta Lluís Brotons. «Això s'accentua en regions de clima sec i en hàbitats que estan afectats per altres activitats humanes, com és el cas del Mediterrani» afegeix.

D'altra banda, els investigadors recorden que el canvi climàtic és només un dels factors que afecten el cicle natural d'incendis. El canvi d'usos del sòl o la fragmentació dels hàbitats també ajuden a modificar aquest cicle. La desforestació que pateixen l'Àsia i Amèrica del Sud o l'abandonament dels camps a la regió Mediterrània són dos exemples d'aquestes alteracions en el règim d'incendis i, de retruc, en la biodiversitat de la zona.