La nova unitat d'arrítmies de l'hospital Josep Trueta de Girona entrarà en servei a finals d'any i suposarà una inversió global d'uns 2 milions d'euros, entre les obres que calen per adequar un espai a la sisena planta i la compra dels aparells específics. La posada en marxa de la nova unitat permetrà tractar les arrítmies i instal·lar desfibril·ladors automàtics des de Girona, evitant així que els pacients s'hagin de traslladar a Barcelona com fins ara. El nou cap del servei de cardiologia, el doctor Ramon Brugada, ha detallat que preveuen fer anualment uns 200 estudis electrofisiològics i ablacions per radiofreqüència i instal·lar una trentena de desfibril·ladors.

El servei de cardiologia del Trueta ha col·locat aquest any el primer Desfibril·lador Automàtic Implantable (DAI) i preveu instal·lar-ne una vintena al llarg del 2017. La implantació dels desfibril·ladors i el seguiment posterior és només l'embrió del que serà la futura unitat d'arrítmies de l'hospital de referència de les comarques gironines. El nou cap de servei de cardiologia, el doctor Ramon Brugada, ha explicat que la previsió és que la nova unitat entri en servei a finals d'any o a principis del 2018. «És una demanda que fa el territori des de fa anys, no ve d'un mes o dos perquè el que és important és que el projecte tira endavant i serà una realitat», ha indicat. D'aquesta manera, els especialistes podran tractar les arrítmies i col·locar els desfibril·ladors des de Girona i evitar que els pacients s'hagin de continuar traslladant a Barcelona.

La inversió global prevista per a la nova unitat és d'uns 2 MEUR. El pressupost inclou les obres que s'han de fer a la sisena planta de l'hospital i la compra dels aparells específics, que s'enduran el gruix de la inversió. De fet, l'Institut Català de la Salut (ICS) ja ha tret a licitació l'adquisició del sistema radiogràfic per un import d'1,5 MEUR. Brugada ha explicat que la unitat podrà tractar els pacients que fan arrítmies. D'entrada, fent els estudis sobre el seu cas i determinant quin tractament necessiten, ja sigui medicació o una ablació cardíaca. «Hi ha pacients que necessiten el que anomenem estudis electrofisiològics o ablació per radiofreqüència, que vol dir curar l'arrítmia cremant una petita part del cor», ha explicat el cardiòleg. El perfil de pacients amb arrítmies són joves d'entre 14 i 25 anys que pateixen palpitacions, persones que han patit un infart, pacients amb insuficiència cardíaca o persones amb malalties genètiques familiars que porten associades arrítmies. «És una de les poques coses que curem en cardiologia perquè simplement introduïm un petit tub a través d'un catèter a la cama i hi apliquem escalfor o fred, si és una crioablació», ha ressaltat Brugada.

Personal especialitzat

La nova unitat se situarà a la sisena planta, al costat de la unitat d'hemodinàmica i on actualment es fan procediments no invasius com ecocardiografia, proves d'esforç o electrocardiogrames. Segons ha detallat Brugada, aquestes instal·lacions es traslladaran a la setena planta per deixar lloc per a la unitat d'arrítmia. «Tindrem una zona de recuperació del pacient que serà comuna per a la nova unitat i per a hemodinàmica», ha afirmat. Durant el primer any de funcionament de la unitat, preveuen fer 200 ablacions cardíaques i instal·lar 30 desfibril·ladors. Això se sumarà a la feina que ja fa el servei de cardiologia, com la implantació de 700 marcapassos anuals. Brugada ha explicat que, per començar a caminar, contractaran un especialista a tractar arrítmies i no descarten ampliar la plantilla més endavant per arribar a fer 350 estudis i implantar 100 desfibril·ladors l'any.

Brugada reivindica que la nova unitat és important per a la «consolidació» del servei de cardiologia del Trueta i per donar la millor atenció possible als pacients gironins. «Quan parlem de salvar vides parlem de temps i, si podem tractar els pacients des de Girona, l'escurcem», ha afirmat.

El cap del servei de cardiologia destaca que la unitat d'arrítmies al Trueta complementa els tractaments que es poden oferir des de l'hospital, que ja compta amb hemodinàmica intervencionista les 24 hores per desobstruir artèries als pacients que pateixen un infart i amb cirurgia cardíaca. «El Trueta ha de poder oferir tots els serveis de cardiologia avançada, excepte coses tan específiques com els trasplantaments de cor, que es poden continuar fent des de Barcelona», ha conclòs.